maandag 7 oktober 2019

Boerensentiment


Even een paar cijfers. Van alle burgers is 1,5 procent miljonair terwijl van de boeren 18 procent miljonair is. De boerensector - landbouw en veeteelt - maakt 2,1 procent uit van de nationale economie. Diezelfde 2,1 procent is verantwoordelijk voor 46 procent van de stikstofuitstoot. Uit cijfers van de Universiteit Wageningen weten we dat de boerensector meer dan 90 miljard aan landbouwgoederen exporteerde in 2018 terwijl voor 64 miljard aan landbouwgoederen werd geïmporteerd.


Het knuffelgehalte van de gemiddelde Nederlandse boer is kennelijk tamelijk hoog, als je de sentimenten in de diverse talkshows registreert. NRC meldde: dit was de dag van de Heilige Boer. Politici struikelen over zichzelf en elkaar om de boeren vooral te bezweren dat ze aan hun kant staan. Bleker van het CDA spant hier wel de kroon maar ik vind het volstrekt hypocriet.


Zelfs de door mij toch zeker gewaardeerde minister Carola Schouten liet zich verleiden op het Malieveld te verklaren dat er onder haar ministerschap geen halvering van de veestapel plaats zou vinden. De enige die de rug recht hield en het volledige en eerlijke verhaal vertelde was Tjeerd de Groot van D66. Behalve politicus is hij ook nog eens terzake deskundig. Hij was jarenlang actief in de agrarische sector en weet waarover hij praat.


Iets minder sentiment en iets meer objectiviteit in de discussies zou niet gek zijn. De Groot heeft gelijk: onze veestapel moet meer dan gehalveerd worden want het negatief effect op ons milieu en klimaat is nu eenmaal onaanvaardbaar hoog.

Geen opmerkingen: