woensdag 30 oktober 2019

Britse jongeren en studenten: maak niet nog eens die kapitale fout!


Op 12 december gaan de Britten dus naar de stembus en volgens de peilingen nu gaan de Tories die verkiezingen met voorsprong winnen. Dan is het Verenigd Koninkrijk voorgoed van Europa los gezongen. Als dat is wat ze willen, laat het dan vooral snel gebeuren. En we zullen in de komende jaren gaan zien waar hun loyaliteiten liggen. Wat mij betreft is de charme van het Engelse volk voorgoed verbleekt. Wij zullen het land blijven bezoeken want het is er werkelijk prachtig en we komen er om talloze redenen graag. Maar niet zonder weemoed. De Britten zijn liever solitair dan solidair, zegt de voortreffelijke EU onderhandelaar Michel Barnier in de Volkskrant, een quote die ik u niet wil onthouden.

Ik hoop vooral en vurig dat alle partijen zich zullen inspannen om met name de jongeren ertoe aan te zetten gebruik te maken van hun stemrecht. Het referendum in 2016 werd een uiterst krappe zege voor het LEAVE-kamp omdat de studenten thuis bleven. Dat zal een historische vergissingen blijken te zijn geweest. Ze zullen dat toch niet nog een keer laten gebeuren?


Want achter die onverschilligheid gaat iets veel ergers schuil: de jongste generaties Britten hechten geen enkel geloof meer aan een helder geopolitiek perspectief, ze interesseren zich niet voor hun plaats in het continent waar ze sinds het begin der tijden - weliswaar als een eiland - deel van uitmaakten; er is geen narratief meer waar ze warm voor willen lopen en als ze al een mening hebben, vinden ze het niet de moeite waard die mening in een stem tot uitdrukking te brengen.

Geen opmerkingen: