vrijdag 15 oktober 2021

Groningen stad

Het zou vandaag regenen en dat leek ons een perfect alibi om naar het Groninger museum af te reizen voor de tentoonstelling van Alida Pott. Die bleek wel heel erg beperkt, meer dan een ruimte as er niet voor vrijgemaakt. Doodzonde, want haar aquarellen zijn prachtig en van een enorme zeggingskracht. Ook heeft ze een aantal bijdragen aan de Ploeg geleverd maar daarvan was weinig tot niets terug te vinden helaas. Veel sneller dan verwacht stonden we alweer buiten dit eclectische gebouw, waarvan ik me nog steeds afvraag hoe lang het nog eigentijds genoemd kan worden. Het deconstructivisme heeft me nooit kunnen bekoren en al met al maakt het gebouw de indruk van een - ecusez le mot - bij-elkaar-geraapt-zooitje.

Groningen is - dat wisten we al - een aangename, moderne en eigentijdse stad. Vandaag beperkten we ons tot twee iconische gebouwen. Als eerste het Forum Groningen. Een midden in de stad gebouwd cultureel centrum inclusief een grote bibliotheek. Nog maar pas geopend blijkt het meteen al te voldoen aan de oorspronkelijke bedoeling: een gebouw voor de Groningers. Overal zie je hoekjes en trapruimtes, speciale opstellingen waar ook daadwerkelijk overal mensen zitten te lezen, studeren, werken, confereren en wat al niet meer. Het Forum is een werkelijk verbluffend gebouw. Zodra je binnentreedt wordt je blik onmiddellijk omhoog getrokken waar je een woud van roltrappen in een voornamelijk wit interieur ziet. Het gebouw ademt een kolossale ruimtelijkheid en je hebt voortdurend de neiging alles tegelijk in je op te willen nemen om meteen te merken dat dat niet lukt, je moet je concentreren op een deel of een detail. Rechte lijnen in een enorme vide, overal door diagonale roltrappen doorbroken. En omdat het in tegenstelling tot de voorspellingen niet regende maar zelfs zonnig was, bleek het dakterras prachtige panorama's te bieden. Werkelijk schitterend! Ga er eens heen , dit gebouw kent zijn gelijke niet in ons land. Het gebouw is ontworpen door NL Architects.
Hierna bezochten we het nieuwe gebouw van de belastingdienst, afdeling DUO. Een gebouw van maar liefst 92 meter hoog met 24 verdiepingen, ontworpen door UNStudio. Het kostte € 100 miljoen. Helaas mogen alleen belastingambtenaren van dit gebouw genieten en daar kun je wel vraagtekens bij plaatsen. We moesten het dus doen met de buitenkant. Het gebouw schijnt nu al te worden aangeduid als het cruiseschip en dat is niet zo'n vreemde associatie. Het bestaat uit twee ovale delen die tegen elkaar zijn geplaatst, het ene ovaal beduidend groter dan het andere, De etages zijn zo gedimensioneerd dat het gebouw aan de voet en de top slanker is dan rond het middenrif. Het is een schitterend gebouw geworden dat indruk maakt, een genot om naar te kijken, waar je ook staat.


Geen opmerkingen: