maandag 6 november 2023

Israël heeft de beschaving allang verlaten

 

Amihay Eliyahu is minister voor cultureel erfgoed in het kabinet van Netanyahu. Volgens deze minister is een kernaanval op Gaza in ieder geval een mogelijkheid. Hij stelde dat er in Gaza geen niet-strijders zijn. Ook zei hij dat er absoluut een buitenproportionele reactie op terrorisme nodig is. Deze minister werd niet op de keien gegooid. Netanyahu volstond met een tijdelijke schorsing.

Dan is er ook nog ene Galit Distel-Atbaryan, tot voor kort minister van informatie in hetzelfde kabinet. Zij twitterde: "Verwijder Gaza van de aardbodem. Laat de monsters uit Gaza naar Egypte vluchten of sterven, laat ze slecht sterven. Gaza moet van de kaart worden geveegd. Joodse toorn moet de hele aarde doen schudden. We hebben een wreed, wraakzuchtig Israëlisch leger nodig. Alles minder is immoreel".

Dit zijn dus niet zomaar joodse dwaallichten, het zijn kabinetsleden van de smerigheid waarmee Netanyahu zich nu heeft omringd, om maar aan de macht te blijven, om veroordeling wegens corruptie maar te vermijden, om het joodse volk te blijven misleiden. Als David Grossman gelijk heeft zal het Israëlisch volk - en laten we wel zijn: dit zijn alleen de joden - alleen maar conservatiever en rechtser worden. We moeten er rekening mee houden dat dit soort geluiden toe zal nemen. Het lot van de Palestijnen is nooit somberder geweest dan nu, na de schanddaden van Hamas.

Israël heeft vanaf het prille begin zijn gang kunnen gaan omdat het Westen zich medeschuldig voelde aan de verschrikkingen van de holocaust. Die verschrikkingen waren dermate buiten alle orde en buiten de moraliteit van een beschaafde samenleving, dat we die nooit meer mogen vergeten. Maar we kunnen er niet om heen dat Israël dankzij die holocaust heeft kunnen doen wat het nodig achtte. Tientallen VN-resoluties werden door Israël genegeerd. Men trekt zich simpelweg niets aan van de internationale samenleving. Iedere kritiek op Israël wordt prompt beantwoord met de beschuldiging van antisemitisme.

Het wordt tijd dat we Israël de gelegenheid ontnemen al hun daden en wandaden te verontschuldigen door naar de holocaust te verwijzen. Laten we een dikke streep onder die holocaust zetten, niet om het te vergeten, dat mag nimmer en nooit gebeuren. Maar we moeten ons ontdoen van de almaar voortdurende morele chantage die de Israëliërs op de wereldgemeenschap uitoefenen.


Geen opmerkingen: