donderdag 29 augustus 2024

Animal: eindeloos troosteloos

 

De Griekse regisseur Sofia Exarchou maakte een tweede speelfilm, Animal. In de intro wordt heel even de -l van het woord gescheiden. Dier wordt geest. Waarom de regisseur voor deze titel koos, is mij niet duidelijk geworden. De film laat zien hoe de toeristenindustrie voor het goedkoopste segment eruit ziet. Ook de minst bedeelden moeten tijdens hun verblijf in een hotel of appartement vermaakt worden.

Daarvoor worden seizoenarbeiders ingehuurd die met elkaar een programma samenstellen om hun toeristen te vermaken. Een bonte verzameling dansers en kunstenmakers slaagt er zowaar in een redelijk gevarieerd programma te maken dat wel veel fysieke inzet van de performers vraagt.

De hoofdrol is weggelegd voor Kalia, bijna veertig jaar oud, werkelijk prachtig vertolkt door Dimitra Vlagopoulou, die steeds nadrukkelijker tegen haar fysieke grenzen aanloopt. Maar wat overheerst in deze sombere film is de eindeloze troosteloosheid, de kunstenmakers hebben allang iedere hoop op een klein beetje persoonlijk geluk opgegeven. Ze worden uitgebuit en na afloop van het seizoen blijven ze zonder werk achter. Ook de jongste collega Eva is een duidelijk getroebleerde jonge meid, die nooit het geluk zal vinden. De slotscène van de film is mooi en ontroerend maar biedt, hoe kan het ook anders, geen enkele hoop. Hoe lang houdt Kalia dit nog vol? U mag het zeggen.

Geen opmerkingen: