vrijdag 16 augustus 2024

Het historisch besef van joden

 

Ha, denkt u, hier komt weer eens een antisemitische column maar niets is minder waar. Opnieuw gaan jonge joodse kolonisten op de Westelijke Jordaanoever zich te buiten aan gewelddadigheden jegens Palestijnen die daar volkomen rechtmatig wonen. Er vallen, ook nu weer, geregeld doden, Palestijnen worden uit hun huizen verdreven en mishandeld, Palestijnse eigendommen worden vernietigd en in brand gestoken. De daders zijn doorgaans jonge joodse kolonisten en vrijwel altijd is in de verslagen van deze gruwelijkheden te lezen dat het Israëlische leger niet ingrijpt, toekijkt en staat te lachen. Dat laatste wordt dan door het leger stelselmatig ontkend maar dat begrijpen we wel. 

De Israëlische president, zelf geen toonbeeld van historisch besef, Isaac Herzog laat weten dat hij de jongste aanvallen door joodse kolonisten als pogroms veroordeelt. Herzog is geboren in 1960 en vermoedelijk heeft hij nog genoeg mee gekregen van de holocaust om zich te realiseren waar het begrip pogrom voor staat. De jonge joodse kolonisten hebben daar geen benul van, hun brein is verduisterd en beneveld door het begrip holocaust dat voldoende rechtvaardiging biedt voor elke vorm van geweld jegens iedereen die ze als hun vijanden zien. Hun historisch besef is gebaseerd op apocriefe geschriften waarin hun god hen het land dat samenvalt met het huidige Israël, de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever, beloofde. Hoe stompzinnig wil je het hebben?


Ik gun de joden hun geloof maar die belachelijke claim op het land van Israël moeten ze opgeven. Als ze een tweestatenoplossing blijven afwijzen, zullen ze al het land moeten delen met de door hen verdreven Palestijnen. Isaac Herzog heeft gelijk: de joodse kolonisten voeren pogroms uit, in de beste nazi-tradities. Als u dit antisemitisch vindt, ga uw goddelijke gang. De joden zijn hun geschiedenis bijster geworden, ze zijn de weg kwijt, ze hebben hun god verloren en hebben geen weet meer van medemenselijkheid. Wilt u dat ik nog eens extra de gewelddadigheden van Hamas jegens Israël op 7 oktober 2023 veroordeel? Bij deze dan, in de meest dwingende zin.

Geen opmerkingen: