maandag 5 augustus 2024

Louise Fresco is een naar mens

 

In haar column in de NRC (wanneer gaat zij Eva Hoeke achterna?) heeft Fresco het over de moderne mens die vooral emotioneel leeg is en 24/7 online is, zichzelf wijsmakend dat je daar een leven mee kunt vullen. Fresco zal zichzelf hiermee niet bedoelen, zij weet zich ongetwijfeld te onttrekken aan die existentiële leegte en consumptiedwang.

Maar, weerspreekt zij zichzelf, dat geldt toch niet voor iedereen, er zijn toch ook enthousiaste mensen die actievoeren voor het klimaat, en tegen kapitalisme of oorlog zijn? En betrokken bij weidevogels of speelplaatsen in de wei? Nou, u raadt het al, daar heeft Fresco niet veel mee op en ze derailleert onmiddellijk verder: "kan enthousiasme snel ontaarden in fanatisme" en "Hoe makkelijk is het niet voor de emotioneel lege mens om het bestaan kortstondig te vullen met slogans en fervente actie, in plaats van (zoals zijzelf natuurlijk doet!!!!) met nuances of complexe gedachten".

Dit is Fresco ten voeten uit, een hooghartig en koud wezen dat ervan overtuigd is dat knappe koppen de klimaatproblemen gaan oplossen en voor de rest doet gewoon de markt zijn helende werk. Fresco is een hyperkapitalist die niets van klimaatactivisten moet hebben. Daar heeft haar werkgever namelijk heel veel last van. Bah, wat een naar mens!

Geen opmerkingen: