vrijdag 12 april 2013

Poep


Er komt een structureel bevolkingsonderzoek om darmkanker vroegtijdig op te kunnen sporen. Daarmee kunnen hoge behandelingskosten in een te laat stadium vermeden worden. Logisch toch? Dus geef je als overheid het meest geëigende instituut, het RIVM, opdracht om procedure en techniek vast te stellen waarmee het bevolkingsonderzoek zal worden uitgevoerd. Inmiddels is er een miljoenencontract gesloten met een Italiaanse fabrikant voor de levering van de buisjes waarmee de poepproef wordt uitgevoerd. Maar wat blijkt: er kan niet worden gegarandeerd dat het Italiaanse buisje doet wat het moet doen, waardoor niet zeker is dat alle voorkomende gevallen van darmkanker ook daadwerkelijk vroegtijdig worden opgespoord.
Ik vind dat een verbijsterend bericht. Zeker bij een zo grootschalig project als een bevolkingsonderzoek, is het eerste wat je doet het opstellen van een Programma van Eisen. En je hoeft er niet voor doorgeleerd te hebben dat de allereerste eis die gesteld moet worden "bewezen techniek" is. Het Italiaanse buisje is echter onvoldoende klinisch gevalideerd. Een concurrerend product dat wel voldoende klinisch is gevalideerd en ook al in de praktijk is beproefd, was beschikbaar maar werd niet geselecteerd.
Niet voor niets wordt hier de parallel met de Fyra getrokken. We weten toch al veel langer dat we heel voorzichtig moeten zijn met alles wat uit Italië komt. Ik weet wel, Beppe Grillo vindt dat Italië op alle terreinen het beste levert, maar wij weten wel beter.
Op een of andere manier moet het kostenaspect hier zwaarder hebben gewogen dan wetenschappelijk verantwoord was. Anders is de keuze voor Sentinel, de Italiaanse leverancier, niet te begrijpen. Wedden dat de concurrent OC Sensor duurder was?
De zoveelste zeperd is in aantocht. En ook deze was echt te vermijden geweest!

Geen opmerkingen: