maandag 10 februari 2014

Antwerpen


Toegegeven, de tweede maand is niet de meest voor de hand liggende voor een stedentrip maar wij togen naar een winderig en bij vlagen nat Antwerpen. Wilt u een suggestie voor een goed hotel? Elzenveld, een oase midden in de stad. En als u daar dan toch bent, vergeet dan niet het vlakbij gelegen Boer van Tienen te bezoeken, een van de oudere kroegen in de stad waar een indrukwekkende dragonder de boel bestiert. Vergis u niet, ze is fors, zeer fors en heeft zwarte fonkelende ogen, ze neemt met gemak drie glazen bier in de palm van haar hand en naar verluidt schopt ze u er hoogstpersoonlijk uit als u te lang blijft hangen. Maar ze doet het in haar eentje, duwt u met haar boezem aan de kant als ze er niet bij kan en is voor het overige de vriendelijkheid zelve, heel erg snel bovendien en ze doet haar veel te volle glazen whisky voor slechts drie euro vijftig van de hand!


We hadden ons verheugd op de Antwerpse musea maar werden enorm teleurgesteld in het MuHKA, waar alleen de tweede verdieping opengesteld was die vol stond met rotzooi, het klinkt wat oneerbiedig maar een betere kwalificatie lijkt me niet verdiend. Maar gelukkig werd die tegenvaller meer dan gecompenseerd door het MAS, het Museum aan de Stroom, ontworpen door de Nederlandse architecten Neutelings-Riedijk. Een werkelijk schitterend gebouw dat gedragen lijkt te worden door staande glazen golven. Zij lijken de stenen op te tillen en als je elke etage een kwartslag zou draaien, zou er een grote verticale kolom ontstaan. Op elke etage heb je een fraai uitzicht over de stad en haar havens. Maar het allermooiste is wel dat je het gebouw gratis mag bezoeken. Alleen als je de tentoonstelling wilt bekijken wordt er een bescheiden bijdrage van je verlangd: vijf euro slechts.
Maar ook die bijdrage is alleszins welbesteed want er is een zeer fraai museum ontstaan met op elke etage een overzichtelijke expositie over een van de vele aspecten van het leven (in een stad).


Een prachtige stad, dat Antwerpen. Ondanks de verrommeling en de vaak lelijke nieuwbouw op opengevallen plekken van stadsinbreiding. Maar ook veel leven en activiteit, jonge ondernemers, nieuwe initiatieven. Op sommige plekken lijkt de stad uitgestorven en blijven alle gordijnen gesloten zodat je je afvraagt wat zich toch achter die vitrages afspeelt. Maar op weer andere plekken ontstaat nieuw leven en hebben (jonge) mensen er zin in. Die stad leeft. En de Antwerpenaar is vriendelijk en behulpzaam.






Geen opmerkingen: