maandag 17 februari 2014

De grootste democratie ter wereld verbiedt boeken bij de vleet


India ziet zichzelf graag als de grootste democratie ter wereld. Tegelijkertijd zijn er weinig landen waar zoveel boeken zijn verboden als juist in India. Op de volgende link vindt u een redelijk volledig overzicht van wat de Indiƫr niet lezen mag.

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_books_banned_in_India

De internationale normen voor de vrijheid van meningsuiting worden in India al veel langer met de voeten getreden. Dat wordt mogelijk gemaakt door een oude koloniale wet, met dank aan de Britten, die mensen die "opzettelijk en met kwade bedoelingen de religieuze gevoelens van welke groep burgers ook in woord of op schrift kwetsen", met drie jaar cel kan straffen.

Dit keer gaat het eens niet om christenen of moslims maar zijn het radicale hindoe-organisaties die zich beijveren om hen onwelgevallige boeken verboden te krijgen. En dat lukt. Onder druk van militante hindoes heeft uitgeverij Penguin onlangs een boek uit de handel genomen. De Hindutva-ideologie van deze sekte stelt de hindoecultuur als leidend voor India, waar 20 procent van de bevolking niet-hindoe is. De verdraagzaamheid van religies wordt hoogstens op individuele schaal bedreven, voor het overige is er sprake van een mythe. En met geweld is alles af te dwingen. De gelovigen schrikken er niet voor terug.

Voor commentaar bij de foto zie de volgende link
http://www.rediff.com/news/slide-show/slide-show-1-call-it-hindutva-terror-not-hindu-terror/20111014.htm

Bron: NRC

Geen opmerkingen: