dinsdag 25 februari 2014

Selectieve verontwaardiging


In 29 van de 50 Amerikaanse staten is het homohuwelijk expliciet verboden. In Arizona hebben het Huis van Afgevaardigden en de Senaat SB 1062 aangenomen, een wet die het bedrijven mogelijk maakt homoseksuele klanten te weigeren. Het Center for Arizona Policy, de initiatiefnemer van deze wetgeving stelt onomwonden dat gelijke behandeling van homoseksuelen botst met de vrijheid van religie. Deze week moet de conservatieve gouverneur van Arizona beslissen of ze de wet zal tekenen.

Zodra een regering de belangen van een individu doorstreept omdat een andere burger daar aan religie ontsproten problemen mee heeft, worden beschaving en democratie ten grave gedragen. Nu staat de religie van zulke fundamentalistische burgers bol van de onverdraagzaamheid maar dat hun conservatieve leiders hen daarin voorgaan omwille van de kiezersgunst is wel het meest ergerlijke aan deze onverkwikkelijke geschiedenis.

We zullen zien wat er gebeurt als Jan Brewer de wet ondertekent. Ik zeg het u alvast: helemaal niets. En dat is natuurlijk nog veel ergerlijker na alle ophef over het homofobe Rusland en de recente verontwaardiging over Oeganda. Minister Ploumen verklaart stoer dat we een streep zetten door zeven miljoen euro ontwikkelingshulp aan Oeganda maar dat betreft slechts een klein deel van de totale hulp die wij aan Oeganda besteden.

Waarom koppelen wij ontwikkelingshulp niet aan de fundamentele mensenrechten? Als een land zich inspant om wetten tegen homoseksualiteit te ontwikkelen, zullen alle echte sociaal-economische problemen wel opgelost zijn. En gaat Rutte nu op bezoek bij Obama om hem te kapittelen over Arizona en al die andere 28 staten die niets van homo's moeten hebben? Mijn god, onze hypocrisie is wel tenenkrommend.

Geen opmerkingen: