woensdag 12 februari 2014

Zwitserland en de EU


De Zwitsers hebben zich toch nerveus laten maken door populisten. Weliswaar met een krappe meerderheid heeft de Zwitserse bevolking ingestemd met immigratiequota. Specifiek voor burgers uit west-Europa nota bene. Zo'n een miljoen Europeanen woont en werkt in Zwitserland. Circa vierhonderddertigduizend Zwitsers wonen en werken elders in de EU.

De Zwitsers wilden geen lid worden van de EU en doen ook niet mee aan de Europese Economische Ruimte. Maar ze willen natuurlijk wel toegang tot de Europese markt houden. Daarvoor zijn een stuk of zeven bilaterale verdragen gesloten waaronder het verdrag inzake vrij verkeer van personen en goederen.

Daar willen de Zwitsers nu van af. Een simpel voorbeeld van wel de lusten en niet de lasten. Europa moet wat mij betreft stevig reageren en de eerste maatregelen zijn al aangekondigd door Brussel. Ik vrees dat het blaffen in plaats van bijten blijft. Probleem is dat tegenmaatregelen alleen op basis van unanimiteit genomen kunnen worden.

Je kunt er dus op wachten dat de Britten zich tegen sancties gaan verzetten. Die willen binnenkort namelijk net als de Zwitsers immigratiequota invoeren plus nog een heleboel andere maatregelen nemen die allemaal op hetzelfde neerkomen: wel de lusten maar niet de lasten.
Europa heeft het zichzelf dus niet gemakkelijk gemaakt en stelt de lidstaten in staat het Europese project van binnenuit te saboteren en uit te hollen.

Ik begrijp die Zwitsers niet. Ze hebben die Europese burgers hard nodig, niet alleen voor de deviezen maar vooral ook om te kunnen voldoen aan de interne vraag naar gekwalificeerde arbeid. Ik noem die Duitstalige bergvolkeren wel eens gekscherend 'autistische Alpenbewoners' maar het gaat er nu toch verdacht veel op lijken dat ik er niet zo ver naast zit.

Geen opmerkingen: