maandag 17 februari 2014

De joodse staat een tragische vergissing


De essentie van een democratie is het garanderen van gelijke rechten voor alle burgers, inclusief minderheden. Democratie en beschaving horen onlosmakelijk bij elkaar, ook al gaan ze lang niet altijd samen. Democratieën maken afspraken met elkaar en zijn bereid zich te laten toetsen door supranationale instellingen. Zoals bijvoorbeeld de Conventie van Genève, die onder meer het beoordelen van asielaanvragen aan de aangesloten landen oplegt. Israël heeft die Conventie ondertekend maar weigert botweg asielaanvragen in behandeling te nemen.

Vluchtelingen uit Eritrea en Soedan die hun heil in Israël zochten, zijn nu vaak slechter af dan in hun geboorteland. De Israëliërs hebben een groot detentiekamp in de Negev-woestijn ingericht en voeren de vreemdelingen zonder vorm van rechtspraak af naar dit naargeestig en perspectiefloze onderkomen.
Ze moeten er allemaal uit, aldus Netanyahu, want ze vormen een "demografische bedreiging voor het joodse karakter van de staat".

Vijftigduizend vreemdelingen op acht miljoen Israëliërs, ongeveer 0,6 procent van de bevolking. Wie durft Israël nog een democratie te noemen? Het stemt bitter te lezen dat Afrikanen in Israël de laatste jaren steeds vaker slachtoffer worden van racisme. De Knesset heeft een wet aangenomen die het mogelijk maakt vreemdelingen oneindig vast te houden, zonder tussenkomst van een rechter. Het detentiecentrum Holot in de Negev-woestijn is het grootste van zijn soort ter wereld. De joodse staat dreigt steeds meer een historische en tragische vergissing te worden.

Bron: NRC
Foto: Reuters
Voor commentaar bij de foto zie de volgende link
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4466283,00.html

Geen opmerkingen: