dinsdag 30 juni 2015

De ondernemende staat


Mariana Mazzucato is een interessante Italiaanse econome. Een van haar stellingen is dat ondernemingen hun winsten ten onrechte beschouwen als iets wat ze helemaal op eigen kracht hebben gerealiseerd. Het is helemaal niet zo vanzelfsprekend dat die winsten in de zakken van de ondernemers verdwijnen.

Een sprekend voorbeeld is Apple, aldus Mazzucato. Apple heeft helemaal geen nieuwe technologie ontwikkeld maar bestaande technologie slim geïntegreerd. En die bestaande technologie is ontwikkeld en bedacht door anderen en gefinancierd door de belastingbetaler. Daarbij gaat het om microprocessors, harde schijven, LCD-schermen, http, batterijen, internet, gps, klikwielnavigatie, multi-touchscreens enzovoort.

Het echte risicodragend kapitaal is in dit voorbeeld door de Amerikaanse overheid ingebracht. Het is volgens Mazzucato dan ook de ondernemende staat die kwantumsprongen in technologische ontwikkeling mogelijk maakt. Inmiddels maakt Apple 26 miljard dollar winst op een omzet van 76 miljard. En het percentage dat Apple uitgeeft aan research en ontwikkeling is gedaald van 8,2 naar 2,2%.

Opmerkelijke cijfers nietwaar? Dit zijn typische voorbeelden van ultrakapitalisme waar de wereld niet beter van wordt. Mazzucato betoogt dat zogeheten durfkapitaal niet gebruikt wordt voor de echte technologische ontwikkeling. Daarvoor is dat durfkapitaal te zeer gericht op de korte termijn. Veel verstandiger zou het zijn wanneer tenminste een deel van de astronomische winsten behaald met publiek gefinancierde investeringen weer terugkomen bij de overheid. Met de aldus vrijkomende middelen kunnen echte kwantumsprongen, bijvoorbeeld in energie en duurzaamheid worden gefinancierd.

Bron: Volkskrant 27 juni 2015

Geen opmerkingen: