dinsdag 30 juni 2015

Tsipras is een volksmenner


Tsipras bewijst de Grieken een slechte dienst door de manier waarop hij zijn volk door een ongekend zware crisis meent te moeten loodsen. Door maar te blijven roepen dat Europa de Grieken wil vernederen, doet hij een beroep op de trots en het eergevoel van de gewone Griek. En door die mythe van de vernedering te koppelen aan een negatief stemadvies bij het komend referendum (wat wordt er precies gevraagd, kan iedereen de portee daarvan doorzien, houdt de vraagstelling enig verband met een objectiveerbare werkelijkheid?) beweert hij de democratie te dienen terwijl hij een grote manipulator is. Hoezo democratie?

Dit nog even los van de vraag of een democratie gediend is met een referendum. Ik beweer al jarenlang dat daarvan geen sprake is en ik ben nog niet van mening veranderd. En terwijl het referendum voor zondag al is aangekondigd, wordt er ondertussen gewoon dooronderhandeld en doet ook Tsipras nieuwe voorstellen. Niemand weet wie zicht heeft op de meest actuele voorstellen over een uiterst ingewikkelde werkelijkheid. In theorie kan de situatie ontstaan dat Tsipras het volk nee laat zeggen tegen een door hemzelf ingediend voorstel. Totale gekte!

De EU is, anders dan Tsipras beweert, wel degelijk bereid over leniging van schulden te praten maar eerst dienen de Grieken aan te tonen dat ze daadwerkelijk gaan bezuinigen en hervormen. Eerder is het immers ondoenlijk een uitsprak te doen over de Griekse staatsschuld.

Voorts beweren de Grieken dat Europa de rijke Grieken zou beschermen maar ook dat is onzin. Wist u dat de Griekse grondwet niet toestaat dat winsten uit de scheepvaart worden belast? Ik wist dat niet en zo'n ontdekking is natuurlijk gekmakend. Ook hoeven Griekse bedrijven slechts 80% van hun omzet op te geven voor btw. Hoe gek wil je het hebben?

En dan de Griekse pensioenen, met name de vroegpensionering en het extraatje dat Ekas heet, waar je na 15 jaar pensioen sparen al aanspraak op kunt maken. Die Grieken zijn gek hoor. Elk jaar moeten ze 18 miljard bijleggen om het verschil tussen uitgekeerde pensioenen en geïnde premies te overbruggen. Wie daar vrijwillig voor kiest is de ratio allang voorbij en reddeloos verloren.

Echt, ik heb te doen met de gewone en zeker de arme Grieken maar een volk krijgt de regering die het verdient en verkiest. Tsipras zou als regeringsleider zijn volk de weg moeten wijzen maar ook hij is bezorgder om zijn eigen reputatie dan om het lot van zijn volk. Arme Grieken, het gaat niet goed met hen.

Bron: o.a. NRC

2 opmerkingen:

Gérard van Eyk zei

Oppassen met de 'beschuldiging' dag Griekenland niet voldoende bezuinigt. Mogelijk zaten ze wat 'hoof in de boom' met hun pensioensysteem, maar Frederiks laat zien dat Griekenland de grootste hervormer is in de Eurozone. Dat alles nog los van de kritiek op 'bezuinigen' als middel om de economie op gang te brengen. Dat speelt ook in Spanje, waar Podemos en anderen zich daartegen verzetten. Krugman in New York Times draagt daarvoor regelmatig de theoretische ondergrond aan. Dat soort 'bezuinigen' dient alleen de schuldeisers en wordt elders 'incassobureaumentaliteit' genoemd. Oppassen dus.

enno nuy zei

Daar ben ik het natuurlijk helemaal mee eens. Maar hervormen is iets anders dan bezuinigen. De scheepvaartsector vrijwaren van belasting, vroegpensioen en meer van zulke zaken zijn natuurlijk niet van deze tijd. Mij ging het er hier vooral om dat n.m.m. Tsipras de Grieken misleidt. Als ik goed lees is er aan de zijde van de EU voldoende ruimte voor onderhandelen, ook over leniging van schulden. Een volk dat bereid is jaarlijks 18 miljard bij te betalen om het pensioengat te dichten en voor het overige geen enkele belastingmoraal wenst te aanvaarden, vraagt om problemen. Verantwoordelijke politici wijzen het volk daarop. Onverantwoordelijke politici slaan flinke taal uit en wassen hun handen in onschuld. Dat is precies wat Tsipras doet.