dinsdag 9 juni 2015

Leiden, Warmond & Zwanburgerroute


We waren een lang weekend in Warmond op een klein en aangenaam campinkje Wasbeek. Warmond is een oud dorpje waar ooit Jan Steen gewoond moet hebben. De Dorpsstraat is leuk en pittoresk. Noordwijk lag op fietsafstand, wat heet, meer dan acht kilometer kan het niet geweest zijn en aangezien het heet was, lag het strand voor de hand. In vergelijking met Zandvoort en Scheveningen is Noordwijk een verademing, sympathiek, rustig en aangenaam.


Een bezoek aan Leiden bleek meer dan de moeite waard. Behoudens een incidenteel bezoekje aan Naturalis moet het wel meer dan veertig jaar geleden zijn dat ik er was. Prachtige stad hoor met meer grachten dan Amsterdam en veel bezienswaardigs. Een hele dag wandelen sloten we af met een rondvaart en stelden tevreden vast dat we een mooi reisdoel hadden gevonden. De sterrenwacht, de Morspoort, Rapenburg, de Pieterskerk, het van der Werfpark, de Waag, de Vismarkt, de Hooglandsekerk, de Harteburgkerk en de Lakenhal, we zagen het allemaal. Het weer was prachtig, dat hielp.




De laatste dag besloten we tot een wandeling om 't Joppe, ook wel de Zwanburgerroute genoemd. Dat bleek een voltreffer, midden in het Groene Hart een wandeling door prachtig natuurgebied dat voor een deel zeer oud is, te zien aan de kronkelige loop van de sloten en beken. Een belangrijk deel van 't Joppe was vroeger overigens weiland, dat later werd afgegraven ten gunste van Schiphol. Twee etappes van deze wandeling voerden over water, met de heere Schouten. Een meer dan honderd jaar oude schuit, opgeknapt en bediend door vrijwilligers. Voor twee Euro per persoon vervoert de heere Schouten je over beide trajecten, waarbij de schipper een beetje in de gaten houdt wanneer je vermoedelijk bij de volgende aanlegsteiger bent aanbeland. Weiland, water, platbodems, zeilen, vogels en koeien en Weissenbruch luchten. De dag kon niet stuk, wel kop en schouders verbrand, resultaat van een zalige combinatie van zon en wind.





Geen opmerkingen: