vrijdag 19 juni 2015

Ferme taal lost problemen niet op


"Als het zo doorgaat moeten wij onze grenzen sluiten". Ferme taal van Halbe Zijlstra, die staat te trappelen om het stokje van Mark Rutte over te nemen. Het gaat natuurlijk over immigratie en Zijlstra berijdt nog maar eens het van hem bekende stokpaardje: opvang in de regio.

Dat suggereert dat er nu geen sprake zou zijn van opvang in de regio maar de werkelijkheid is anders. Ga maar eens kijken in Libanon,Turkije en Jordaniƫ en in tal van Afrikaanse landen die worden omringd door gebieden waar terreur grote mensenmassa's op de vlucht jaagt. Die opvang in de regio is er dus al lang.

Momenteel zijn er 60 miljoen burgers verspreid over de hele wereld op de vlucht. Dat zijn ongekende aantallen. En dat getal zal alleen maar groeien. De immigratiedruk is niet te stoppen. Ook ferm beleid van Europese landen, die er maar niet in slagen tot een gezamenlijk beleid te komen, zal de stroom niet indammen.

Niemand heeft een oplossing en vrijwel alle regio's op onze planeet worden danig op de proef gesteld en dat zal alleen maar ernstiger worden. Het zou al een boel schelen als religieus geweld tot stilstand zou komen, ik schat dat ongeveer 80% van alle conflicthaarden een gevolg is van religieus geweld. Dan hebben we het over 48 miljoen wereldburgers die als gevolg van gedoe om een god op drift zijn geraakt.

De kreet van Zijlstra lijkt zo verdedigbaar en - zoals hij zelf zegt: - humaan maar het is een loze kreet. Mensen zijn niet veilig meer in deze postmoderne wereld. De wereldgemeenschap slaagt er niet in zich een beetje ordentelijk te gedragen. Madeleine Albright opperde dat de wereldinstituties, de VN voorop, toe zijn aan forse reorganisaties. Ze heeft gelijk maar geen oplossingen. Ze wil meer ruimte voor onder meer grote bedrijven maar ook zij kan er niet om heen dat bedrijven niet democratisch gekozen zijn. Een VN met vetorechten voor een select gezelschap is gedoemd te eindigen als een tandeloze tijger.

Het zijn sombere tijden en het zal nog heel veel erger worden in het komende decennium.

Geen opmerkingen: