zaterdag 20 juni 2015

Over spoken en leugens


In de NRC van 19 juni een verhelderend artikel van Leo Lucassen, directeur onderzoek van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis over opvang in de eigen regio, waarmee hij reageert op het artikel van de fractievoorzitter van de VVD een dag eerder. Zijlstra ziet spoken, zegt Lucassen. Het aantal asielzoekers in Nederland daalt en bedraagt momenteel niet meer dan anderhalf promille op de Nederlandse bevolking.

Voor Europa gelden dezelfde cijfers. In 2014 kwamen er totaal 432.000 asielzoekers en ook dat is anderhalf promille op de totale bevolking. Voorts rekent Lucassen ons voor dat 95 procent van de vluchtelingen uit het Midden Oosten in de eigen regio wordt opgevangen. Er zijn meer dan een miljoen vluchtelingen uit Syrië naar Libanon gevlucht en zij maken daar nu 25% van de bevolking uit. En Zijlstra maar klagen over die anderhalf promille die ons lastig komen vallen!

In totaal 4 miljoen Syriërs worden in de omringende landen opgenomen maar het beschikbare budget om humanitaire hulp te verlenen bedraagt slechts een vijfde van wat er echt nodig is. Daar horen we Zijlstra niet over.

Terecht struikelt Lucassen over de apocalyptische taal van Zijlstra, die spreekt van 'overspoeld worden' en 'stromen' en 'ontwrichting' maar vooral een loopje neemt met de werkelijkheid en zich niets gelegen wil laten liggen aan verifieerbare getallen. Zijlstra lijkt wel heel erg veel op Wilders. Sommigen noemen dit politiek bedrijven maar het is eerst en vooral roeptoeteren.

Geen opmerkingen: