woensdag 24 juni 2015

De geloofsbrieven van Jesse Klaver


Sinds enige tijd is Jesse Klaver de frontman van Groen Links. Een prettige verschijning in doen en laten en een uitstekend debater. Daar blinkt Groen Links vrijwel altijd in uit overigens. En even voor alle duidelijkheid: sinds de schandalige manier waarop Jolande Sap werd afgeserveerd, heb ik niet meer op deze partij gestemd.

Toch is Groen Links een beetje mijn biotoop, daar vind ik doorgaans die idealen die ik zelf de moeite waard vind om te koesteren. Klaver hield op 23 juni een toespraak in de Balie waarin hij zijn idealen op tafel legde. En de centrale boodschap was: Nederland is geen bv en politiek bedrijven mag niet worden verengd tot hogeschool boekhouden.

Robert Kennedy formuleerde uiterst treffend: het bbp meet eigenlijk alles, behalve wat het leven de moeite waard maakt. Nu is dit bepaald geen nieuwe gedachte, deze politieke geloofsbrieven van Klaver. Al decennia terug pleitten sommige economen ervoor om centrale begrippen uit de economische theorie te herdefiniƫren. Denk aan "small is beautiful" en niet iedereen ziet globalisering of marktwerking als een zegen.

Welvaart en welzijn zijn geen identieke begrippen. En als we het over welvaart hebben dienen we daarin ook te verdisconteren in welke mate een samenleving duurzaam is, bijdraagt aan het temporiseren van klimaatverandering, participatie van alle leden van de samenleving bevordert, een gezondheidszorg voor iedereen garandeert enzovoorts.

Er is dus niks mis met die idealen van Jesse Klaver. De vraag is alleen hoe je zulke lange termijn doelstellingen omzet in praktisch politiek handelen. Klaver: "er is behoefte aan politiek waarbij niet alleen telt wat we in geld kunnen uitdrukken, maar waarin ook telt wat intrinsiek waardevol is: natuur, vriendschap, kunst, gezond voedsel".

Welke politieke partij onderschrijft niet zulke idealen? Zonder af te willen doen aan de integriteit van Jesse Klaver, heeft hij ons niet echt iets nieuws voorgehouden. Geen verrassend socio-economisch perspectief.  Maar voorafgaand aan politiek overleg tussen kabinet en oppositie over belastinghervormingen luidkeels aangeven dat een generieke btw-maatregel onaanvaardbaar is, dat is toch weer politiek bedrijven waar ik wel van houd. Je kunt maar duidelijk zijn. En die generieke btw-maatregel gaat er ook niet komen, mag je toch hopen.

Kortom, we blijven de politiek op de voet volgen en we zien vanzelf of Jesse Klaver een beetje bij zijn idealen blijft. En of hij daarmee kiezers aan zich weet te binden. Al teveel illusies moeten we ons niet maken, vrees ik.

Geen opmerkingen: