zaterdag 20 augustus 2016

Boerkini, de lakmoesproef voor de Leitkultur


Veel ophef de laatste tijd over de boerkini, vooral in het land waar de bikini werd uitgevonden. Hoe je de boerkini interpreteert hangt af van je politieke of ideologische stellingname. En daarmee is het pleit meteen beslecht natuurlijk.

Een boerkiniverbod is een uiting van onverdraagzaamheid. Van de zich superieur achtende Leitkultur. Veel argumentatie is hier niet nodig. Wanneer je een boerkini verbiedt ligt de weg open om talloze andere uiterlijke kenmerken van een religie te verbieden.

Nou zou ik het liefste zien dat religies in hun algemeenheid werden verboden in  de publieke ruimte maar dat is wishful thinking that won't happen. Dus laten we in vredesnaam ophouden met dit soort nonsens. Er is niets aanstootgevends aan welke klederdracht dan ook, tenzij men besluit er aanstoot aan te nemen.

Persoonlijk neem ik aanstoot aan een boerka omdat de mogelijkheid van oogcontact door dat kledingstuk wordt weggenomen. In die zin is de term boerkini eigenlijk misleidend. Ik zie een vrouw in een boerka niet gauw het verderfelijke westerse strand opzoeken. Maar aan een vrouw in een boerkini zou ik geen aanstoot nemen.

Waarom doen die Franse burgemeesters dat dan wel? Is hun houding niet vooral ingegeven door politiek opportunisme?

Geen opmerkingen: