zondag 21 augustus 2016

Petry goes the American way


Volgende maand zijn er verkiezingen in Duitsland en dat is een gebeurtenis waar we dit keer met meer dan gemiddelde belangstelling naar uitkijken. Hoe groot wordt de schade bij de gevestigde partijen als de CDU en de SPD en hoe groot wordt de winst van AfD, de Alternative für Deutschland.

Frauke Petry, de voorvrouw van deze partij, is ongegeneerd populistisch met haar pleidooi voor particulier wapenbezit als het beste antwoord op de toenemende terreurdreigingen. De vele incidenten van de laatste maanden dwingen de Duitsers goed na te denken over een passende reactie.

De meeste - verstandige - mensen denken dat een aanscherping van de wapenwetgeving het beste antwoord is. Niet zo Frauke Petry die zegt dat alleen de goedwillende burgers hierdoor getroffen worden en niet de illegaal wapens kopende terroristen. Petry speelt zo in op het gevoel van onveiligheid onder de burgerbevolking.

Veel dommer kun je niet zijn. Een vluchtige bestudering van de Amerikaanse geschiedenis leert ieder zinnig denkend mens dat het bewapenen van de burger een averechts effect zal sorteren nog afgezien van het feit dat lichte vuurwapens geen enkele kans maken tegen de doorgaans goed en zwaar bewapende terroristen.

Toch vrees ik dat de AfD goed garen zal weten te spinnen bij de komende verkiezingen. We wachten met spanning af maar ik blijf - desnoods tegen de verdrukking in - mijn hoop op Angela Merkel gevestigd houden. Een ferm politica met een hoog moreel besef, een vrouw die niet voor alle problemen een oplossing heeft maar die wel pal staat voor de eisen waaraan welke oplossingsrichting dan ook moet voldoen: menselijke waardigheid, gelijkheid van mensen en solidariteit.

Het bewapenen van burgers is de slechts denkbare afslag die je nemen kunt maar Frauke Petry deinst er niet voor terug als het stemmen oplevert.

Geen opmerkingen: