zaterdag 27 augustus 2016

EU 2.0


In een interessant artikel in de NRC van 26 augustus schetst Ton Planken de mogelijke contouren van een gemoderniseerde EU. Het gaat erom, aldus Planken, dat de Europese burger het gevoel krijgt dat hij invloed kan uitoefenen op een "dichtbij" Europa. Slagen we daar niet in, dan is het wachten op een volgende referendum.

Planken komt tot vijf maatregelen die stuk voor stuk het overwegen waard zijn maar het gaat er uiteindelijk om dat (Europese) politici dit soort ideeen omarmen.

In de Eerste plaats zou 'Brussel' opgeheven moeten woorden en dient iedere commissaris met zijn ambtenaren maar het eigen land te verkassen.
De commissariseen leggen hun voorstellen eerst voor aan alle nationale parlementen en pas daarana gaan de commissarissen ermee aan de slag om het eindresultaat voor te liggen aan de Raad van Ministers en het Europees Parlement.
In de derde plaats worden op Europees niveau alleen die onderwerpen behandeld die uitsluitend op Europees niveau opgelost kunnen worden.
De vierde maatregel die Planken bepleit is een nationale minister tot commissaris te benoemen die samen met zijn collega's uit andere landen de commissarissen vormen.
En tot slot stelt Planken voor het Europees Parlement op te heffen en de nationale parlementen samen het Europees Parlement te doen vormen waar telkens met een gewogen meerderheid wordt beslist.

Er valt ongetwijfeld het nodige af te dingen op de verschillende ideeen maar het is verfrissend dat er vrijelijk kan worden nagedacht over passende maatregelen om Europa dichter bij de burger te brengen.

PS: Ton Planken, zorg eens voor een paar fatsoenlijke foto's, dat is geen overdreven ijdelheid!

Geen opmerkingen: