donderdag 25 augustus 2016

Geen gastvrijheid voor salafisten


Eid Charity is een liefdadigheidsorganisatie in Qatar. De organisatie doet echt aan serieuze hulpverlening maar heeft ook een duidelijk fundamentalistische agenda en onderhoudt banden met extremisten en haatpredikers.

Eid Charity is tevens de geldschieter achter het initiatief van stichting Waqf om in Rotterdam een salafistische school op te richten. We hebben dit onderwerp hier al eens eerder besproken. Er zijn er die met een beroep op de vrijheid van meningsuiting vinden dat alles gezegd moet kunnen worden.


Ik heb diezelfde vrijheid van meningsuiting erg hoog zitten maar vraag mij af of dat recht zo heilig is dat je ook diegenen aan het woord moet laten die de vrijheid van meningsuiting onmiddellijk afschaffen als ze het voor het zeggen krijgen.

Salafisten hebben niets te zoeken in een democratie, ze houden er niet van en wijzen het af. Maar ze zouden het liefste de democratische spelregels willen gebruiken om hun doel te bereiken: het vervangen van de democratie door één religie. Is het werkelijk zo dat onze gastvrijheid ons gebiedt de deur te openen ongeacht wie er aanklopt? Ook als er een Trojaans paard voor de deur staat? Nee, ik laat me niet in een onmogelijke spagaat brengen door op zich eerbare principes.

Om te beginnen moeten we erkennen dat niet elk recht en iedere vrijheid even belangrijk is. Het belangrijkste principe is het discriminatieverbod inclusief de garantie dat iedere burger gelijk behandeld wordt. Maar de vrijheid van godsdienst is per definitie ondergeschikt aan het discriminatieverbod en de argumentatie daarvoor is uiterst simpel: de essentie van een religie is de waarheidsclaim. En met die claim in de hand kan een religie werkelijk van alles beweren, ook dat het antidiscriminatiebeginsel ongeldig wordt verklaard.


En dat is precies wat religies doen en ze kunnen hun baarlijke nonsens uitkramen met een beroep op de vrijheid van meningsuiting. Ik denk niet dat een menswaardige samenleving daarmee gediend is. Toestaan dat tolerantie wordt misbruikt om deze te vervangen door intolerantie is wel het toppunt van naïveteit. Ik ben dan ook een verklaard tegenstander van salafistische activiteiten in Nederland. Wie zich daarmee bezig wil houden emigreert maar naar Saudi Arabië.

Geen opmerkingen: