zondag 21 augustus 2016

DB en SEC zijn dikke vriendjes


We gaan het weer eens hebben over de grootste criminele vereniging in Europa, de Deutsche bank. De Amerikaanse waakhond SEC heeft een klokkenluidersbeloning toegekend aan Eric Ben-Artzi, een DB-medewerker die een groot boekhoudschandaal van en door DB aan het licht bracht. Zijn beloning bedraagt meer dan acht miljoen dollar.

Maar Ben-Artzi heeft de beloning geweigerd omdat de SEC het vertikte de top van DB verantwoordelijk te stellen. De opgelegde boete van 55 miljoen dollar komt nu uit de kas van DB en wordt dus betaald door aandeelhouders en medewerkers.


Hoe dat komt? Eigenlijk heel simpel: DB en SEC zijn dikke vriendjes met elkaar. Robert Rice, die binnen DB onderzoek deed naar de malversaties stapte in 2013 over naar de SEC. En Robert Khuzami, een van de topadvocaten van DB nam dezelfde route. Een andere topadvocaat van DB was juist weer afkomstig van de SEC. En de voorzitter van de SEC, Mary Jo White, kent de heren Rice en Khuzami al ruim twintig jaar.


Spijkerhard bewijs is dit natuurlijk niet en de waarheid zal wel nooit boven tafel komen. Maar waarom besloot de SEC in het geval van de veel kleinere Los Alamos National Bank dan wel tot vervolging van de bestuurlijke top van de bank? Ik vrees dat Ben-Artzi het bij het rechte eind heeft. I'll scratch your back if you'll scratch mine.

Bron: NRC

Geen opmerkingen: