vrijdag 17 maart 2017

De kiezer heeft niet naar het volk geluisterd


Zoiets hoorde ik iemand zeggen. Mooie uitspraak en waar ook. Ofschoon 'het volk' in deze discussie nooit echt werd gespecificeerd of gedefinieerd menen we daar doorgaans toch het PVV-electoraat onder te moeten verstaan. Je kunt op tal van manieren naar de verkiezingsuitslag kijken maar een paar dingen vallen natuurlijk wel op.


In de eerste plaats de deconfiture van de sociaaldemocratie. Welke fouten er door de PvdA ook gemaakt mogen zijn, ik vermoed toch dat ze ook bij andere strategieën zou zijn afgestraft. Klassiek links bestaat nauwelijks nog. Op een harde kern na en die vertrouwt voorlopig op de SP die met die 14 à 15 zetels wel haar top bereikt lijkt te hebben. De SP heeft nulkommanul kunnen profiteren van de ondergang van de PvdA en dat geeft te denken.

In de tweede plaats is het kabinet Rutte 2 natuurlijk enorm afgestraft, in totaal 37 zetels verliezen is nog niet eerder vertoond. Behoudens de SP heeft geen enkele andere partij zetelverlies geleden. De intellectuele invuloefening van Rutte en Samsom heeft in de praktijk goed gefunctioneerd: als je de rit uitzit onder zulke moeilijke omstandigheden zonder een meerderheid in de Eerste Kamer, dan is dat een prestatie. Vergis u niet: het hele parlement zat erbij! Maar de kiezer was er niet blij mee.

In de derde plaats is Nederland aan het verrechtsen. Het linkse blok (Groen Links, SP, PvdA, PvdD) heeft nog maar 39 zetels en dat geeft te denken. De winst van Groen Links is bemoedigend maar die mening zal niet iedereen met mij delen.

In de vierde plaats vallen de uitsluitingen op. Wilders heeft jarenlang al zijn collega's voor rotte vis uitgemaakt, het parlement een nepparlement genoemd en zelf de VVD nadrukkelijk uitgesloten. Hij doet nu al huilie huilie omdat hij ziet aankomen dat er voor hem geen plek in een nieuw kabinet wordt vrijgemaakt. De PVV heeft natuurlijk wel gezorgd voor de verrechtsing van VVD en CDA en indirect tot de toetreding van FvD. Maar uitsluiten is weinig zinvol. Waarom uitsluiten als je programmatisch mijlenver uit elkaar ligt? Het uitsluiten van de VVD was ook niet bepaald een meesterzet van de SP, die voor het overige slechts campagne voerde op één thema: de zorg.

En tot slot is er natuurlijk de vaststelling dat een opkomst van meer dan 80% natuurlijk verheugend is. En met name Groen Links is erin geslaagd de jongere kiezer naar het stemhokje te lokken. Dat is de echte democratie, veel meer dan die idiote referenda. Het ging ergens om en de Nederlandse kiezer lijkt in belangrijke mate naar diens overtuiging te hebben gestemd. Dit is het, hier zullen we het mee moeten doen.

De echte tegenvaller van deze verkiezingen is het succes van DENK. Dat de allochtone Nederlander daar veel van verwacht is niet zo vreemd natuurlijk. Maar ik vertrouw Kuzu en de zijnen nog niet voor een nanometer: intimidatie, dubbele agenda, ronselpraktijken, daar zijn deze heren uitermate bedreven in. Jammer. En vier jaar lang gefregeld geconfronteerd worden met de mengtaal getroubleerde Thierry Baudet vind ik ook geen prettig vooruitzicht.

Persoonlijk kan ik wel leven met een nieuw kabinet Rutte. Ik hoop alleen dat Groen Links daar niet aan mee doet. Want dan eindigen ze over vier jaar zoals de PvdA nu. Als Rutte erin slaagt het CDA en D'66 mee te krijgen, dan is de CU de meest voor de hand liggende partner. Alleen de levensvragen zijn dan een heet hangijzer en Pechtold zal er voor pleiten die kwesties niet in een regeerakkoord op te nemen maar ieder parlementslid naar eigen geweten te laten stemmen als een wetsvoorstel wordt ingediend. Laat het nieuwe kabinet maar snel aantreden!


Geen opmerkingen: