zondag 12 maart 2017

Ga niet meer op vakantie naar Turkije!


De grofgebekte onbeschoftheid van de Erdogan-kliek is bijna zonder precedent. De provocaties van Turkse bewindslieden aan het adres van de Nederlandse samenleving - we worden zomaar ineens weggezet als nazi's en fascisten - zijn grotesk en beledigend. Ze getuigen van een moedwillige verdraaiing van de geschiedenis. Bijna zonder precedent? Niet helemaal, ze doen me sterk denken aan de wijze waarop - inderdaad - de nazi's in de jaren dertig Europa hun wil op wensten te leggen.

Wij zouden onze democratie moeten laten misbruiken om het vestigen van een dictatuur elders te laten bepleiten? Door een machtswellusteling die:

  • lak heeft aan door hemzelf opgestelde wetgeving die het Turkse politici verbiedt in den vreemde campagne te voeren voor partijpolitieke standpunten
  • die tienduizenden journalisten, rechters, onderwijzers, militairen en politiemensen gevangen heeft gezet omdat ze niet naar zijn pijpen wensen te dansen
  • die over de democratie zegt dat ze is als een tram: je rijdt mee tot je bent waar je wezen wil en dan stap je uit
  • die het parlement uit wil schakelen om als president alle macht naar zich toe te trekken.


Ik hoorde gisteren op de radio een rechtswetenschapper betogen dat het optreden van de Nederlandse regering een schande was en in strijd met alle rechtstatelijkheid. Er waren genoeg mogelijkheden voor een oordeel achteraf door de rechter maar verbieden van optredens door de Turkse regering was in zijn ogen onaanvaardbaar. Nu ben ik geen jurist maar ik heb het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens er eens bijgehaald en daarin staat in artikel 16 en 17 het volgende:
16. Geen der bepalingen van de artikelen 10, 11 en 14 mag beschouwd worden als een beletsel voor de Hoge Vedragsluitende Partijen beperkingen op te leggen aan politieke activiteiten van vreemdelingen.
17. Geen der bepalingen van dit Verdrag mag worden uitgelegd als zou zij voor een Staat, een groep of een persoon een recht inhouden enige activiteit aan de dag te leggen of enige daad te verrichten met als doel de rechten of vrijheden die in dit Verdrag zijn vermeld teniet te doen of deze verdergaand te beperken dan bij dit Verdrag is voorzien.
Heldere tekst, lijkt mij. Het optreden van de Nederlandse regering is gestoeld op internationaal recht en verdient alle denkbare steun. Wat mij betreft zet de EU alle besprekingen met Turkije stop en je moet je zelfs als NATO afvragen of je zo'n land nog wel in je verdragsorganisatie wil handhaven. Hoe het ook zij, dit is een zaak van nationaal belang en het zou partijen sieren als ze hier geen partijpolitiek aan koppelen. Op twee na doen de Nederlandse politieke partijen dat ook niet. De snoodaards van DENK draaien de werkelijkheid om en stellen doodleuk dat de Nederlandse overheid Turken provoceert. Daarmee plaats je jezelf buiten iedere discussie. Kuzu en de zijnen zijn gek geworden en laten zich misbruiken als slippendragers van een sultan die dictator wil worden.

Veel ergerlijker is het misselijk makende gedrag van Wilders die durft te zeggen: "Mooi. Zonder de PVV was dit besluit nooit genomen! Rutte heeft alleen ballen als de PVV dat eist en de verkiezingen voor de deur staan". Ik zal hier verder maar geen commentaar op leveren. Laten we maar eens zien hoe Erdogan in de komende dagen dit vuurtje op gaat stoken.

Laat ik eindigen met een oproep aan alle Nederlanders: zolang Erdogan in het zadel zit mijden wij Turkije als vakantiebestemming. Dat is wel de kleinste bijdrage die wij als burgers kunnen leveren.

1 opmerking:

Anoniem zei

"Mooi. Zonder de PVV was dit besluit nooit genomen! Rutte heeft alleen ballen als de PVV dat eist en de verkiezingen voor de deur staan" Pijnlijke maar correcte constatering.
De grote achterban van de PVV realiseert zich dat ook, en ziet nu ook hoe belangrijk de rol van de PVV is.
De PVV als politiek drukmiddel is effectiever in de oppositie dan in de coalitie vrees ik.