vrijdag 27 maart 2020
Het morele failliet van big pharma
Het Zwitserse farmaciebedrijf Roche weigert de receptuur vrij te geven van de zogeheten lysisbuffer, een schoonmaakmiddel dat cellen openbreekt en het genetisch materiaal van het virus tevoorschijn haalt (bron: de Volkskrant) Hierdoor stagneert het testen van mogelijk met het Coronavirus besmette patiënten.
Het Amerikaanse farmaciebedrijf Gilead kon een zogenaamde weesstatus aanvragen op een medicijn dat wellicht succesvol zou kunnen zijn bij de bestrijding van het Coronavirus. Zo weesstatus is bedacht voor medicijnen die ingezet worden bij zeldzame ziekten bij slechts een beperkt aantal patienten. Gilead kreeg deze weesstatus op het moment dat het aantal besmettingen met Corona minder dan 200.000 bedroeg. Is zo'n weesstatus eenmaal toegekend, dan wordt die niet meer ingetrokken. Gilead zou daarmee zeven jaar marktexclusiviteit bereiken en concurrenten mogen dan geen generieke goedkopere varianten op de markt brengen.Pas nadat de medische wereld wereldwijd in opstand kwam tegen deze schaamteloze praktijk besloot Gilead af te zien van de weesstatus.
Deze beide voorbeelden geven nog maar weer eens aan - iets wat we allang wisten natuurlijk - dat big pharma volstrekt immoreel, nee zelfs amoreel is.We kunnen ons niet fel genoeg verzetten tegen deze perverse bedrijfstak. Me dunkt dat de wereldwijde Coronacrisis meer dan voldoende aanleiding is om farmaciebedrijven te dwingen hun kennis op het vlak van de Corona-bestrijding met iedereen te delen.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten