donderdag 5 maart 2020

Beutener & Voerman


In museum More in Gorssel is momenteel een overzichtstentoonstelling van de schilder Jan Beutener  (1932) te zien. Een realistisch schilder uiteraard, anders hangt zijn werk niet in het More museum. Maar niet zomaar realistisch werk. Beutener wordt gefascineerd door detail en compositie. Zo hangt er een schilderij van twee zakenlieden (denk je) aan een vergadertafel maar Beutener schildert dan de ruimte tussen de linker elleboog van de een en de rechter elleboog van de ander. Die ruimte is leeg maar de zakenlieden interesseren hem niet, hij heeft niets met dezulken.


Het pronkstuk van de expositie is, althans wat mij betreft, het schilderij van een dichte schutting. Ook hier is weinig te zien en al helemaal geen mensen. Maar er zijn nog genoeg sporen zichtbaar waaruit je van alles kunt afleiden: plassende honden, een automobilist die zijn asbak in de straatgoot leegde, kinderen die tegen een dichtgespijkerde deur trappen, plastic afval dat voorbij komt waaien. En zo hangt daar een ongekend spannend schilderij. Net als het doek van een man in een leren jas die aan een gehavende muur voorbij loopt.


In een video legt de schilder uit dat hij nooit naar de werkelijkheid schildert, die interesseert hem niet zo. Hij pakt beelden, dingen en voorstellingen uit zijn herinnering bijeen en vervaardigt daaruit het schilderij dat hij voor ogen heeft. Ik zie het werk van Beutener graag maar ik moet eerlijkheidshalve opmerken dat ik zijn latere werk minder vind. Zijn thematiek lijkt te veranderen, het zijn geen homo erotische voorstellingen maar wel veel details van mannenlichamen. Ik heb daar niet zo veel mee op.


Wij trokken verder, naar het leuke dorpje Hattem onder de rook van Zwolle. Daar is een Jan Voerman museum van de IJsselschilder Jan Voerman (1857 - 1941) Diens zoon, Jan Voerman jr is bekend geworden als schilder van de Verkade plaatjes voor de destijds beroemde Verkade albums met voorstellingen uit de natuur. Ook Voerman jr bleek een begenadigd schilder.


Jan Voerman sr werd vooral gegrepen door het IJssellandschap en de eindeloos variërende luchten daarboven. Zijn schilderijen hebben zonder uitzondering een lage horizon opdat hij zoveel mogelijk kan laten zien van wolken en elementen. En van de bewoners van dat landschap onder die eindeloos boeiende luchten: vooral paarden en koeien. Mooi werk hoor, een genot om al dat fraais in alle rust te bewonderen.


Voor alle foto's klik hier.

Geen opmerkingen: