vrijdag 13 maart 2020

Over Trump en over hamsteren


De onbeschaamdheid en onbeschoftheid van Trump wordt met de dag groter. In zijn ongeëvenaarde wijsheid heeft hij besloten dat mensen uit Schengenlanden voorlopig de VS niet meer binnenkomen. Het is immers de schuld van de EU dat het Coronavirus zich zo wijd over de wereld heeft verspreid en zelfs in de VS is geland. Aldus Trump. Vanuit diplomatiek oogpunt is zo'n beschuldiging natuurlijk een belediging van de hoogste orde. Maar er is niemand in Europa die daar nog serieus op in wenst te gaan.

Bizar is natuurlijk dat het inreisverbod niet geldt voor de Britten. Alsof daar geen besmette mensen rondlopen. Anders gezegd: Trump is niet alleen mateloos onbeschaamd en onbeschoft maar ook onvoorstelbaar dom, gevaarlijk dom.De vraag is of er inderdaad vanuit Europa Corona in de VS is geïntroduceerd. In de Volkskrant van vandaag staat een helder artikel met een helder antwoord: natuurlijk niet! In de illustratie hierboven wordt duidelijk weergegeven waar het Amerikaanse virus vandaan komt. Geen virusdeeltje afkomstig uit Europa. Maar ja, deze informatie komt van wetenschappers en die behoren in het universum dat Trump en de zijnen bewonen tot de meest verdachte beroepsgroep, samen met de media en de rechters.  Ik moet eerlijk bekennen dat ik woede en walging in me op voel komen wanneer ik Trump met zijn uitgestreken smoel (een andere kwalificatie zou beslist geen recht doen aan de werkelijkheid) zijn leugens hoor debiteren. Ik hoop op zulke momenten vurig dat hij spoedig door het virus getroffen zal worden. Ik mag zo niet denken natuurlijk, maar stiekem doe ik dat wel.


Tot slot nog kort over hamsteren. Ons bezoek aan de plaatselijke supermarkt maakte al snel duidelijk dat sommige producten al stevig gehamsterd worden, met name rijst en pasta. Nu valt het nog alleszins mee maar hoe langer deze situatie aanhoudt - en sommige wetenschappers verwachten dat tenminste 20 procent van de bevolking door het virus zal worden aangetast - hoe meer mensen geneigd zullen zijn echt te gaan hamsteren. Ondanks dat de supermarkten duidelijk aangeven dat er in de verste verten nog geen sprake is  van leveringsproblemen.
Hoe begrijpelijk hamsteren misschien ook mag zijn, het blijft asociaal en vooral dom. Schappen leeg kopen betekent wel dat anderen achter het net vissen. En hoeveel langer leef je eigenlijk met je 10 pakken rijst of pasta?

Geen opmerkingen: