dinsdag 3 maart 2020

Groen Links en PvdA: ga samen!

Onder de titel Fuseer, of laat de macht aan rechts, schreven Dick Pels en Niesco Dubbelboer een interessant artikel in de NRC van afgelopen weekend. Een oproep aan Groen Links en de PvdA om samen te gaan. De tijd is er rijp voor, denkkracht is er genoeg, het ontbreekt aan daadkracht. Een grote linkse beweging geeft de kiezer veel meer het gevoel dat er werkelijk iets te kiezen valt dan in het versnipperde politieke landschap van vandaag.En het zou een perfect antwoord zijn op het verontrustende populisme, zeker wanneer traditionele partijen als VVD en CDA maar al te graag bereid zijn mee te huilen met Wilders en Baudet.

De twee pijlers van het linkse beleid zijn eerlijk delen en klimaat, thema's die bij beide politieke partijen hoog in het vaandel staan. Daarnaast is de PvdA groener en Groen Links de laatste jaren roder geworden. Eigenlijk is er niets wat zo'n fusie in de weg zou staan.

Zo'n nieuwe grote linkse partij zou op een forse zetelwinst kunnen rekenen, laten opiniepeilers zien. Momenteel zou zo'n brede beweging zelfs veertig zetels in mogen calculeren. Nu beconcurreren Groen Links en PvdA elkaar om de grootste linkse beweging te blijven of te worden. Er zijn slechts twee problemen die moeten worden opgelost, zou ik er aan toe willen voegen:

In de eerste plaats moeten de partijen niet bang zijn dat hun achterban hen niet zou willen volgen bij een fusie. Me dunkt dat de linkse kiezer verstandig genoeg is om Realpolitiek te bedrijven. Er zullen zeker tot in de dood trouwe partijtijgers zijn die vast willen houden aan de oude symbolen. Maar hun tijd is voorbij, they're history now.


In de tweede plaats moeten de ego's bij beide partijen uitstralen dat het politieke doel, een samenhangend en sterk antwoord van links, groter is dan ego's die zo nodig gestreeld moeten worden. Klaver en Asscher moeten de handen ineen slaan, voor mijn part met een tweehoofdige leiding, ook al verdient dat geen schoonheidsprijs.

Ik zou de oproep van Pels en Dubbelboer dus van harte willen ondersteunen. Met overtuiging zou ik (die nooit rechtser dan groen Links stemde) mijn stem op zo'n gefuseerde linkse beweging uitbrengen. Op naar een nieuw democratisch elan, een nieuw links narratief. Dat verhaal is er en er zijn genoeg handen en voeten aan te geven. Het is uitsluitend en alleen een kwestie van politieke wil!

En natuurlijk zouden andere partijen daarbij aan moeten sluiten maar dat zie ik niet gauw gebeuren. De SP gaat gewoon door tot ze een langzame dood sterven. Gestaalde kaders weten nu eenmaal niet van wijken. En D'66 zal ook wel vast willen houden aan de eigen positie en het eigen geluid. Dat moet dan maar zo zijn. Er komt vanzelf en moment dat men geen keus meer heeft.

Geen opmerkingen: