maandag 2 maart 2020
Schilderen is kijken
Wij beschouwen onszelf als kunstliefhebbers en u komt vast ook zo nu en dan in een museum. Een wat vreemde plaats, zo'n museum. In de praktijk ga je vooral naar een museum als je verwacht er iets aan te treffen dat je aanspreekt. Je hebt dus al een vaag idee van wat je te wachten staat. En van sommige kunstenaars weet je al op voorhand dat je graag naar hun scheppingen kijkt. En als je het je kunt veroorloven koop je zo nu en dan zelfs een kunstwerk. Je moet er wel een plek voor hebben natuurlijk.
Een van de schilders die wij al geruime tijd volgen is Hans Jaarsma. Hij schildert nauwkeurig en precies en vervaardigt zijn schilderijen vaak op basis van een thema. Zijn jongste thema is 'stilte'. Hij verbeeldt daarbinnen bijvoorbeeld een nooit gezongen aria of een nooit gehoord recital maar ook spelden die vallen op een kussen of - we zien opeens twee kussens - gewoon 'ertussen'. Verwacht van Jaarsma geen groots gebaar of stevige uitspraak. Veeleer laat hij zich zien als iemand die scherp waarneemt. Wat hij ziet kunnen wij ook zien maar we merken het vaak niet op, hij maakt ons erop attent. En dat leidt soms tot zeer verrassend associatief werk, soms ook tot juweeltjes die zeer de moeite waard zijn.
Sinds enige tijd heeft hij zijn definitieve vorm gevonden, de bolvorm. Niet dat hij vanaf nu alleen maar bolvormen zou schilderen, je kunt daar natuurlijk eindeloos op variëren zoals Klaas Gubbels met zijn koffiekannen doet of kijk naar de stillevens van Morandi. Maar ik vermoed dat Jaarsma ook zijn 'thema'-schilderijen zal blijven maken. Die bolvorm is wel fascinerend overigens, wij kochten van hem Q4, een schilderij van bescheiden afmetingen dat - het was de enige vrije plek - bij ons wat hoger hangt op een muur boven twee deuren die woonkamer en keuken van elkaar scheiden. Heel fraai is te zien hoe de bol van kleurintensiteit en daarmee zelfs qua omvang verandert als we eronder door lopen. Zowel in het volle licht als bij invallende duisternis blijft de bol je oog trekken. Het schilderij lijkt te leven.
Zo af en toe kunt u zelf zijn werk ook eens gaan bekijken. Op 14 en 15 maart vindt inde Grote Kerk in Breda de Brabant Art Fair plaats en van 11 tot en met 13 april kunt u zijn werk zien bij Sterk Werk in de Kerk in Gorssel. Ga er eens heen en laat u verrassen. Overweeg eens een kunstwerk aan te schaffen, het verrijkt je geest en niet alle kunst is onbetaalbaar.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten