maandag 9 maart 2020

Hoe bestrijd je klimaatscepsis?


De ratio helpt niet, dat behoeft geen nadere toelichting. Klimaatsceptici zijn mensen die verstrikt zijn geraakt in cognitieve dissonantie. Ze verdragen geen boodschappen die hen politiek, cultureel of anderszins niet aanstaan. Ze bedienen zich van pseudowetenschap en vooral fake news. En er zijn altijd populisten te vinden die hen daar graag een handje bij helpen. In Nederland heten dezulken Baudet en de meest schandalige vertegenwoordigers van klimaatscepsis hebben zich verenigd in Clintel. Met name Guus Berkhout (emeritus hoogleraar innovatiemanagement) en wetenschapjournalist Marcel Crok bedienen zich van de meest schandalige vormen van bedrog en misleiding.


Iemand die serieus werk maakt van het bestrijden van klimaatsceptici is Bart Verheggen, als atmosferisch chemicus verbonden aan het Amsterdam University College. Hij heeft al geruime tijd een buitengewoon interessant blog, klimaatveranda.nl waarin hij omstandig en met ijzeren kalmte blijft uitleggen hoe het nu echt zit met ons klimaat. Initiatiefnemers tot dit blog zijn Bart Verheggen, Hans Custers, Bob Brand en Jos Hagelaars.

Als u niet weet hoe u de onzin van een klimaatscepticus moet pareren, verwijs hem of haar dan maar eens naar dit blog. Klimaatsceptici zullen het niet lezen, hun cognitieve dissonantie staat hen dat niet toe. Maar als u zelf wel eens twijfels heeft, bezoek dan vooral dit blog, geloof me, u wordt er wijzer van. En u weet prompt weer dat u op uw hoede moet zijn wanneer u weer eens geconfronteerd wordt met rattenvangers en andere leugenaars.

U kunt natuurlijk ook het boek lezen dat Bart Verheggen schreef, dan bent u echt goed geïnformeerd!


Geen opmerkingen: