woensdag 21 april 2021

In Guns we trust

 

Wilt u weten hoe ziek de Amerikanen zijn? Kijk dan eens in de Volkskrant naar de foto's van de fotograaf Gabriele Galimberti. Wat hebben wij in vredesnaam gemeen met een volk dat het wapenbezit verheerlijkt en dat nog belangrijker vindt dan het eigen leven of de eigen gezondheid? In mijn ogen zijn en blijven het Neanderthalers. De foto's zijn prachtig, het beeld is schokkend. Er gaapt een gat tussen ons en de Amerikaan dat door de evolutie nauwelijks kan worden overbrugd.

Naast het verheugende nieuws over de veroordeling van de moordenaar van George Floyd stond het bericht dat een zwart meisje van 16 jaar door de politie was doodgeschoten in Ohio. Natuurlijk hoort een meisje van 16 niet met een mes te zwaaien maar moest ze daarom sterven?

In Amerika zegt men: "niet het wapen is dodelijk maar de dader". Ach wat een tragisch volk! Wel onze voorvaderen natuurlijk. Wat is er onderweg toch misgegaan? Jill Lepore heeft daarover in Deze waarheden behartenswaardige woorden geschreven. Maar de werkelijkheid van vandaag is dat speelgoedfabrikanten in de USA verantwoordelijk zijn voor de onbedoelde schade die hun producten aanrichten. Wapenfabrikanten blijven gevrijwaard van zulke verantwoordelijkheid!

Geen opmerkingen: