maandag 26 april 2021

Alleen bescheidenheid kan de menselijke soort redden

 

Op dit moment lees ik Het menselijke kwaad van de filosoof en strafrechtwetenschapper Klaas Rozemond. Een razend interessant boek dat zich geheel concentreert op het proces Eichmann en dan met name de visie en het commentaar daarop van Hannah Arendt. Ik kom hier binnenkort uitvoerig op terug. 


Daarnaast is er een interessant boek verschenen van de Belgische filosoof en hispanist Peter Venmans onder de titel De ontdekking van de wereld. Ook dit boek gaat over Hannah Arendt. Ook daar kom ik binnenkort op terug. Wel nu alvast een citaat van Karl Popper uit dit laatste boek waarmee hij de wereld wil beschermen tegen grote ideologieën die vroeger of later ontaarden zullen:

"Als we de wereld niet opnieuw in het ongeluk willen storten, moeten we onze dromen over het gelukkig maken van de wereld opgeven. Maar we moeten desondanks toch wereldverbeteraars blijven – maar bescheiden wereldverbeteraars. We moeten ons tevreden stellen met de nooit eindigende taak het lijden te verminderen, vermijdbaar kwaad te bestrijden, misstanden op te ruimen; en daarbij moeten we steeds de ogen open houden voor de onvermijdelijke ongewilde gevolgen van ons ingrijpen, die we nooit geheel kunnen voorzien en die maar al te vaak de balans van onze verbeteringen passief doet staan.”

Naar aanleiding van deze literatuur bekeek ik twee documentaires. De eerste was The specialist, een indrukwekkende documentaire over het proces Eichmann van Rony Brauman en Eyal Sivan. De tweede documentaire is getiteld Hannah Arendt met Barbara Sukowa in de hoofdrol en is van Margarethe von Trotta. Een prachtige film over een van de meest intrigerende vrouwen van de vorige eeuw.
Geen opmerkingen: