zaterdag 13 november 2021

Frederik de Klerk maakt alsnog diepe indruk

 

Frederik de Klerk stierf gisteren, 85 jaar oud. Hij was de laatste witte president van Zuid Afrika. In 1990 werd Nelson Mandela op instigatie van Frederik de Kerk uit de gevangenis vrijgelaten. Snel daarna zal Mandela de eerste zwarte president van Zuid Afrika worden nadat de Apartheid officieel werd afgeschaft. De Klerk en Mandela zouden nooit echte vrienden worden maar elkaars politieke tegenpool blijven. Weer vele jaren later ging de Waarheidscommissie van start onder leiding van bisschop Desmond Tutu. Meer dan twintigduizend slachtoffers van de Apartheid werden gehoord. Vele daders werd berecht, velen riepen zichzelf ter verantwoording. 

Vlak voor zijn overlijden liet de Klerk, die terecht samen met Mandela de Nobelprijs voor de Vrede ontving in 1991, een videoboodschap opnemen waarin hij zich voor een laatste maal ondubbelzinnig uitlaat over het onrechtvaardige van de Apartheid. Waar hij aanvankelijk de 'separate development' zoals men toen Apartheid noemde, steunde begreep hij later in zijn leven dat hij de verkeerde afslag had genomen.

In de video hieronder kunt u zijn laatste boodschap aan het Zuid Afrikaanse volk zien. Ik vind het een indrukwekkende boodschap die ik voor integer en oprecht houd. Prachtig en ook ontroerend om te zien.

Geen opmerkingen: