woensdag 19 januari 2022

Anne Frank

 

Met veel tamtam wordt een nieuw 'cold case' onderzoek naar de vermeende verraders van Anne Frank aangekondigd. Wat heet, er is zelfs al een boek verschenen van Rosemary Sullivan onder de belachelijke titel Het verraad van Anne Frank. Op bol.com lezen we ter aanbeveling: 

Met grote nauwkeurigheid heeft een team van onderzoekers, onder leiding van oud-FBI-agent Vincent Pankoke, tienduizenden pagina’s documenten – sommige waren tot op heden onbekend –, verslagen van interviews en eerdere politieonderzoeken bekeken en nageplozen. Een uniek internationaal coldcaseteam in Nederland, bestaande uit historici, criminologen, datawetenschappers, forensisch experts, journalisten en politiemedewerkers, heeft nauwgezet de maanden in beeld gebracht die leidden tot de aanhouding van de familie Frank.

Ondertussen hebben noch de vertalers van Riemsdijk en Gheeraerdt, noch de uitgever AMBO|ANTHOS op zitten letten. Deze titel maakt Anne Frank tot potentieel dader en potentieel slachtoffer. Waarom niet gekozen voor de heldere titel De verrader van Anne Frank? Maar kom, laten we maar niet over de titel struikelen.

De onderzoeksgroep wijst een joodse notaris Arnold Van den Bergh aan als degene die het gezin Frank aan de Duitsers verried. Bewijs voor die stelling wordt echter niet geleverd, waarmee deze notaris hoogstens kon worden opgevoerd als een potentiële dader. Daar zijn er inmiddels wel meer van zoals we op Wikipedia kunnen vinden: Willem van Maaren, Lena Hartog-van Bladeren, Tonny Ahlers, Nelly Voskuijl en Ans van Dijk. 

De Joodse Raad zou beschikken over een lijst met adressen waar joden ondergedoken zaten. Zo'n lijst is echter nooit gevonden en het ligt ook niet voor de hand dat zo'n lijst zou bestaan. Waar zou de Joodse Raad al die informatie vandaan hebben moeten halen en hoe levensgevaarlijk zou het niet zijn die informatie ook nog eens op een lijst te zetten. Buitendien, toen de familie Frank verraden werd, was Arnold van den Bergh allang niet meer werkzaam voor de Joodse Raad.

Er zijn nog veel meer punten van kritiek op dit onderzoeksteam, lees het artikel Is het verraad van Anne Frank wel opgelost? maar in de NRC van 18 januari 2022. Ik ben er wel uit, nee, dat verraad is in de verste verte niet opgelost. Wel is nu de naam van Arnold van den Bergh bezoedeld, postuum. Niemand die daar iets tegen kan ondernemen. Niet fraai, niet fijnzinnig. Wat is de toegevoegde waarde van zo'n boek? Nul, zou ik zeggen. Die internationale onderzoeksgroep heeft ordinair prutswerk afgeleverd!

Geen opmerkingen: