zaterdag 22 januari 2022

Solar Geo Engineering

 

Er zijn mensen die menen dat het technisch vermogen van de menselijke soort toereikend is om de klimaatopwarming te stoppen. Het instrument dat we daarvoor inzetten noem men Solar Geo Engineering. Er is een aantal technieken ontwikkeld om de opwarming van de aarde buiten het aardoppervlak of zelfs buiten de atmosfeer tegen te gaan. De meest haalbare techniek lijkt het injecteren van aerosolen in de stratosfeer te zijn. Maar er zijn ook methoden om wolken helderder en dus reflecterender te maken. En dan is er ook nog een technisch concept waarbij we op een stationaire plaats zonneschermen tussen de zon en de aarde plaatsen zodat een groot deel van het zonlicht wordt weerkaatst. U kunt hier meer over lezen in een van de jongste edities van Scientias.

Wetenschappers van over de hele wereld hebben een open brief  opgesteld om te waarschuwen tegen deze vorm van klimaatbeheersing. Het grootste bezwaar, lijkt mij, is dat de mens dan geen enkele aanleiding meer zou hebben het eigen gedrag aan te passen, terwijl daarmee toch echt de grootste klimaatwinst valt te behalen. Bovendien zijn wij de veroorzakers van de opwarming van de aarde, ook al zijn er hele volksstammen die graag anders geloven.

Maar het grootste bezwaar van de wetenschappers is dat er momenteel geen internationale instelling is die in staat is om de wereldwijde inzet van zonne-klimaatengineeringstechnieken effectief te reguleren. De wetenschappers wijzen er hierbij op dat er voor de inzet van bijvoorbeeld stratosferische aerosolinjectie op internationaal niveau afspraken moeten worden gemaakt over waar en hoe dat gaat gebeuren en hoelang, in welke mate er aerosolen geïnjecteerd zullen worden en wie er verantwoordelijk is voor eventuele (onvoorziene) effecten van deze aanpak. En omdat alle landen door de inzet van zonne-klimaatengineering worden geraakt, moeten ook alle landen zeggenschap over de kwestie hebben. dit zijn de belangrijkste aanbevelingen van de wetenschappers:

  1. The commitment to prohibit their national funding agencies from supporting the development of technologies for solar geoengineering, domestically and through international institutions.
  2. The commitment to ban outdoor experiments of solar geoengineering technologies in areas under their jurisdiction.
  3. The commitment to not grant patent rights for technologies for solar geoengineering, including supporting technologies such as for the retrofitting of airplanes for aerosol injections.
  4. The commitment to not deploy technologies for solar geoengineering if developed by third parties.
  5. The commitment to object to future institutionalization of planetary solar geoengineering as a policy option in relevant international institutions, including assessments by the Intergovernmental Panel on Climate Change.

Geen opmerkingen: