maandag 17 januari 2022

Djokovic speelbal in internationale politiek. Tegen wil en dank?

 

We hebben allemaal wel eens van Djokovic gehoord, de Serviër die goed kan tennissen. Ik heb niets met die sport. Vind het prima als mensen doen waar ze goed in zijn en als ze er ook nog eens leuk geld mee verdienen, ook goed. Lastiger wordt het wanneer sporters zich ook gaan manifesteren op andere gebieden dan hun eigen sport. Denk even aan bn-ers die in talkshows oeverloos hun mening mogen geven over zaken waar ze volstrekt geen verstand van hebben. Zo ook Djokovic, die al vrij snel liet weten niet in vaccineren te geloven en die het ook geen probleem vond om lockdownmaatregelen van verschillende overheden naast zich neer te leggen, tijdens de pandemie feestjes en tennistoernooitjes organiseerde en zo meehielp het virus te verspreiden. Naar verluidt zou hij zelf ook Corona hebben opgelopen.

Vervolgens reist hij af naar Australië en verklaart doodleuk medische vrijstelling van vaccineren te hebben omdat hij inmiddels van Corona is genezen. Volgt een slapstick waarbij de Australische overheid zich van haar slechtste kant laat zien maar uiteindelijk trekt de tennisser aan het kortste eind: hij komt het land niet in. Echter niet dan nadat hij tegen de Australische autoriteiten had gelogen over zijn buitenlandse reizen. Die zou hij niet hebben gemaakt ook al had de sporter op Facebook al anders bewezen. Dat was een 'menselijke fout' aldus de tennisser.

Eind goed al goed, zou je zeggen. Djokovic is gewoon een wappie. Hij mag een begenadigd tennisser zijn, de status van Federer of Nadal zal hij nooit bereiken. Daarvoor heeft hij te weinig charisma en persoonlijkheid. Maar wat echt verontrustend is, is dat de minister-president van zijn land, nationalist en populist Vucic zich in deze kwestie is gaan mengen. Hij durft te beweren dat Djokovic vernederd en zelfs gemarteld werd! En plotseling is zo'n wappie-aangelegenheid dan midden in de internationale politiek beland. Vucic speelt een zeer bedenkelijke rol in onder meer de afscheidingspogingen van de Servische deelrepubliek in Bosnië-Herzegowina en slaagt erin nu ook een tennisser voor zijn politieke karretje te spannen. Ik heb toch de stellige indruk dat de in Monaco woonachtige Djokovic zich dit alles gretig aan laat leunen. Such is life in China!

Geen opmerkingen: