donderdag 6 januari 2022

Gezondheidskloof

 

In de Volkskrant van vandaag staat een uitstekend vraaggesprek met de Rotterdamse huisarts Shakib Sana over mensen die onze taal en communicatiemiddelen te weinig beheersen om bijtijds goed en volledig geïnformeerd te raken over waarom vaccineren zo belangrijk is. Samen met internist Robin Peeters van het Erasmus Medisch Centrum ging hij de straat op om met mensen die twijfels hadden te praten. Ook wendden zij zich tot de minister van volksgezondheid om hem erop te wijzen dat er nog grote hiaten bestonden in de voorlichting aan onder meer migranten.

Samen met anderen richtte Sana de website Gezondheidskloof.nl op waar mensen uitgebreid geïnformeerd worden over de noodzaak en veiligheid van vaccineren. Er zijn ook tal van video's in allerlei talen te vinden zodat werkelijk iedereen die daar echt belangstelling voor heeft, gerichte informatie kan krijgen. Een geweldig initiatief dat niet alleen voor migranten buitengewoon nuttig is. Iedereen kan hier zijn voordeel mee doen! Terecht pleit Sana ervoor dat we blijven communiceren met mensen die twijfels hebben of niet goed weten wat nu wel of niet verstandig is. Toch hebben zich tot nog toe slechts 1208 zorgprofessionals bij dit initiatief aangesloten en dat is veel te weinig. Mij lijkt zo'n website van uitzonderlijk belang voor alle huisartsen in Nederland.


Maar laten we wel zijn, de echte wappies, zij die geloven in samenzweringen en complotten of die in hun onvoorstelbare stompzinnigheid achter rattenvanger Baudet of Engel  aanlopen, die mensen zijn niet meer te helpen. Zij hebben zich van de rede afgekeerd. Ik vrees dat zelfs een serieuze besmetting met Corona hen niet op andere gedachten zal brengen.

Geen opmerkingen: