zondag 27 februari 2022

Hoe een gevaarlijke gek een nucleaire oorlog steeds dichterbij brengt

 

In een vraaggesprek in de Volkskrant ruim baan voor de nog jonge historicus Nicholas Mulder. De krant noemt hem een expert maar vermeldt niet waarin. Mulder noemt de inmiddels wereldwijd opgelegde sancties een zwaktebod. Mulder heeft in zoverre gelijk dat economische sancties doorgaans te weinig gewicht in de schaal leggen. Ze zijn nimmer een op een te vergelijken met wapengekletter. Maar buitendien, economische sancties raken ook degene die ze oplegt. Welbegrepen eigenbelang speelt dan ook altijd een grote rol.

Maar op dit moment is er sprake van behoorlijke eensgezindheid aan het westerse front, zelfs Orban schaart zich achter de EU-reactie op de inval van Poetin. Op dit moment houden alleen China en enkele vazalstaten zich op de vlakte. Fijn voor Poetin maar Shania Twain zou zeggen: that don't impress me much!

Terug naar Mulder die constateert dat het Westen niet bereid bleek, noch bij de Krim, noch bij Oekraïne een oorlog te riskeren. Dat klinkt dan haast als een verwijt en dat zou onzinnig zijn. Hoe sneu ook voor de Oekraïners, niemand moet willens en wetens het risiko willen lopen een Derde Wereldoorlog te ontketenen, dat zou per definitie een nucleaire oorlog zijn.

Mulder vergelijkt de situatie van nu met 1935 toen Mussolini Ethiopië binnenviel. De economische sancties uit die dagen tegen Italië stelden niets voor en haalden niets uit. Ethiopië werd ook economisch niet geholpen. Mulder meent dat het Westen een grote fout heeft gemaakt Oekraïne niet veel eerder economisch te steunen. Maar hier gaat hij toch aan een paar essentiële zaken voorbij. Nadat de stroman voor de Russen Janoekovitsj door de Oekraïners verjaagd werd, kwam Porosjenko aan de macht. Die bleek al even corrupt als zijn voorganger. Zelfs Zelenski, die zich inmiddels wel ontpopt als een staatsman van formaat, is er nooit in geslaagd de verdenking van corruptie van zich af te schudden.


De EU stelt zeer terecht als keiharde voorwaarde voor economische steun dat een land alles op alles zet om de heersende corruptie - en in Oekraïne was die corruptie endemisch - in te dammen. Bovendien heeft de EU een associatieverdrag met Oekraïne gesloten waarin een duidelijk perspectief aan het land werd geboden. Alles wat de EU meer zou hebben gedaan, zou door Poetin als uitlokking of erger zijn beschouwd.

Nee, Nicholas Mulder laat hier wel een paar steken vallen. Waar hij wel gelijk in heeft is dat de EU zich niet zo afhankelijk van Rusland had moeten maken op het gebied van de energievoorziening. Dat is inderdaad rampzalig. En ondertussen stelt Poetin zich steeds onverzettelijker op en heeft hij opdracht gegeven om de Russische nucleaire afschrikkingsmiddelen op scherp te zetten. Hij begint zich steeds meer als een gevaarlijke gek te gedragen. Er hoeft maar ergens iets ongelukkigs te gebeuren voor de hele boel in één grote kladderadatsch ontaardt. Een nucleaire derde wereldoorlog is momenteel dichterbij dan ooit tevoren!

2 opmerkingen:

elly zei

Ja. Vreselijke toestanden.

Unknown zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.