dinsdag 1 februari 2022

Amnesty: Israel is een apartheidsstaat

 

Na Human Rights Watch en het Israelische B'Tselem oordeelt nu ook Amnesty International over Israël: een apartheidsstaat waarin de rechten van de Palestijnen op alle fronten met voeten worden getreden. Natuurlijk spreekt men in Israël van leugens. Volgens de minister van buitenlandse zaken, Yaïr Lapid, staat het Amnesty rapport vol met dezelfde leugens die terroristische organisaties verspreiden. En hij voegt er, zo lees ik in de Volkskrant, aan toe: ‘De extremistische taal en de verdraaiing van de historische context zijn ontworpen om Israël te demoniseren en olie op het vuur van het antisemitisme te gooien’. Ja hoor, dit is de Israëlische versie van Godwin: zodra Israël onderwerp van gesprek is kun je erop wachten tot de antisemitismekaart wordt getrokken! 

Maar was het niet Netanyahu die in 2019 al verklaarde: 'Israël is geen staat van al zijn burgers, maar een natiestaat van het Joodse volk, en van hen alleen'. U kunt het Amnesty-rapport hier lezen. Het blijkt een zeer goed onderbouwd rapport te zijn van 277 pagina's, met als titel Israel's Apartheid against Palestinians en als subtitel Cruel System of Domination and Crime against Humanity. Het rapport begint met een beschrijving van het fenomeen Apartheid binnen het kader van het internationale recht en laat vervolgens zien hoe Israël Palestijnen onderdrukt en domineert, in welke mate er sprake is van territoriale fragmentatie en segregatie, toont op welke wijze Israël haar militaire macht inzet om de Palestijnen onder controle te houden, laat zien hoe nationaliteit, woonrecht en familieleven aan de Palestijnen wordt ontzegd, hoe hun bewegingsvrijheid wordt ingeperkt, welke beperkingen worden opgelegd aan politieke participatie, hoe land onteigend wordt en eigendom wordt afgepakt, hoezeer wordt gediscrimineerd bij zonering en planning en waarom dit alles wordt voorgesteld als een duidelijk voorbeeld van Apartheid en misdaden tegen de menselijkheid, waarbij Israël middelen als marteling, detentie, onwettig doden en serieuze verwondingen, het ontzeggen van basale rechten en vrijheden niet uit de weg gaat.

Geen wonder dat de Israëlische regering haar stinkende best doet om dit rapport te framen als een obscuur product van een terroristische organisatie. Het land zou zich diep moeten schamen maar is die schaamte allang voorbij.

Geen opmerkingen: