donderdag 24 februari 2022

Prince of Muck

 

Muck is een klein eilandje, behorend tot the Inner Hebrides, Schotland dus. Cindy Jansen maakte er een werkelijk prachtige documentairefilm onder de titel Prince of Muck. Het enige jammere aan deze documentaire: hij duurt maar 75 minuten. We volgen in deze film Lawrence MacEwen, die zijn hele leven op dit kleine eiland doorbracht, het erfde van zijn vader die ooit het eiland kocht, en er het land bewerkte en zijn kudde koeien beheerde.

Eerder al droeg hij het eiland en de zorg voor de boerderij over aan zijn zoon. Onvermijdelijk natuurlijk, het lijf kan niet meer opbrengen wat het ruwe land vergt. Het botert niet echt geweldig tussen vader en zoon. De oude vader zou graag een grotere rol willen spelen in het boerenbedrijf maar zijn vrouw wijst hem erop dat dat niet reëel is. Hij heeft de boerderij immers overgedragen en de zoon wil het bedrijf runnen naar zijn eigen inzichten. En zo beperkt Lawrence zijn dagelijkse activiteiten tot zijn koeien en stieren.


We zien een oude man wiens lichamelijke krachten met de dag afnemen, hij leest voor uit oude dagboeken van zijn vader en zichzelf, hij citeert prachtige gedichten, we zien zijn liefde voor zijn vader en zijn oudere broer die zich nu alweer lang geleden van het leven beroofde. Waarom zijn broer tot zo'n drastische stap besloot heeft Lawrence nooit begrepen maar je moet onvermijdelijk denken aan het harde boerenleven waarin, niet alleen toen maar ook nu nog, heel hard werken er in het beste geval toe leidt dat je net het hoofd boven water kunt houden.

Echt toekomst zit er niet in dit kleinschalige boerenbedrijf, dat ervaart ook de zoon van Lawrence, dat lazen we ook bij James Rebanks in zijn prachtige boek Pastorale. En Cindy Jansen maakte een werkelijk betoverend mooie documentaire over de innemende Lawrence MacEwen. Prachtige beelden met een al even fraaie filmscore van David McAulay.

Geen opmerkingen: