maandag 7 februari 2022

Hoe solidair ben je met Onverdeeld Open?

 

De petitie tegen de Corona-pas is in ongekend snel tempo door bijna een half miljoen mensen getekend. Wij Nederlanders zijn het zat, we willen ons oude leventje weer terug en hebben hoegenaamd geen enkele zin ook maar iets te leren van de impact van deze pandemie. Monika Keijzer weet zich handig op de voorgrond te plaatsen, ze geeft smoel aan een petitie waarvan je op voorhand weet dat die gretig ondertekend zal worden.

De Volkskrant hield de petitie tegen het licht en plaatste een paar kritische kanttekeningen. In de eerste plaats wordt er gesteld dat  2G nauwelijks invloed zal hebben op de belasting van de zorg. Dat is echter te kort door de bocht. Gevaccineerden en mensen die zijn hersteld van de infectie zijn voor langere tijd beschermd tegen ernstige ziekte. 2G ontlast de zorg wel degelijk ook al zal die invloed in de tijd af gaan nemen.

Dan stelt de petitie dat toepassen van 2G of 3G in ernstige inperking van de grondrechten zou zijn, zeker nu de endemische fase bereikt lijkt te zijn. Ook dat is niet juist. In de eerste plaats zijn medici en virologen van mening dat de endemische fase nog niet is bereikt. Maar daarnaast mag de regering wel degelijk grondrechten tijdelijk inperken wanneer de volksgezondheid daar om vraagt. Ik merk daar nog bij op dat het in mijn ogen niet juist is om te stellen dat 2G een verkapte vaccinatieplicht zou zijn. Wie zich niet laat vaccineren sluit zichzelf uit, zo simpel is het.

De CPR test zou een te beperkte gevoeligheid hebben zodat mensen hoe dan ook toch een keer besmet zullen raken zodat er uiteindelijk een te kleine vermindering van virusverspreiding op zou treden. Ook dit is echter niet juist. Uit onderzoek is gebleken dat invoering van 1G op alle locaties behalve thuis, op werk en op school zou leiden tot 19% minder besmettingen.

En tot slot moeten we ons realiseren dat er een groep mensen is die enorm kwetsbaar is en die met een Coronapas tenminste nog enige bewegingsvrijheid zou hebben. Nu rest die groep, hoe groot die precies is weet ik niet, niets anders dan vrijwillige en langdurige quarantaine. Zou u tegen zulke mensen willen zeggen: jammer voor je maar het is niet anders? Ik ga jou niet helpen? Zou u dat echt willen zeggen?

Geen opmerkingen: