donderdag 24 februari 2022

Wat we nooit gedacht hadden nog mee te zullen maken: oorlog in Europa

 

Moet ik werkelijk nog een duit in het zakje doen nu Poetin afgelopen nacht Oekraïne binnenviel? We hebben al maandenlang de oorlogsdreiging in de kranten en overige media kunnen volgen. Ik heb hier geen verrassende inzichten te melden waardoor u anders naar deze crisis zou kunnen gaan kijken. Het schurkenduo Poetin-Lavrov dienst nergens voor terug, en dus ook niet voor deze misdadige inval in een vrij en onafhankelijk land. Ik beklaag de Oekraïner, wiens lot het was juist in dit land geboren te worden. Poetin heeft zijn knopen geteld en maakt de inschatting dat Amerika in alle opzichten te verzwakt is om werkelijk enig gewicht in de schaal te kunnen leggen. Zijn tweede inschatting is dat hij van de EU in het geheel niets te vrezen heeft, noch in politiek of diplomatiek opzicht en al helemaal niet in militair opzicht. Zijn derde inschatting zal zijn dat hij van China evenmin iets heeft te vrezen, in de wetenschap dat China binnen afzienbare tijd eenzelfde kunstje uit zal halen met de inlijving van Taiwan.


Dus Poetin kan gewoon zijn gang gaan? Inderdaad, hij kan doen en laten wat hij wil. Ik vermoed en vrees dat de meeste Russen het geen enkel probleem vinden. Al jarenlang werden de Oekraïners in de Russische media afgeschilderd als protofascisten en landverraders, dus veel sympathie met het Oekraïense volk zal er niet zijn. Bovendien herstelt Poetin met zijn  misdadige oorlogstactiek iets van de grandeur van wat ooit eens het Russische Rijk was. Ontmanteld door de Russen zelf overigens maar daar wil niemand meer van horen.


Nee, dit mag nooit het slagveld van de Derde Wereldoorlog vormen, hoe tragisch dat ook is voor het Oekraïense volk. Hen wacht knechting en moderne slavernij, hun toekomst is van de ene op de andere dag inktzwart geworden. Er zullen enorme stromen vluchtelingen naar het Westen ontstaan. Kunnen wij weer eens laten zien hoe gastvrij en behulpzaam we willen zijn. Europa zou twee dingen moeten doen: enerzijds werkelijk zware economische sancties aan Rusland opleggen en het land in alle opzichten af moet sluiten van bank- en geldverkeer, af moeten sluiten voor alle handelsverkeer en overige internationale samenwerking, zoals op het gebied van wetenschap. En anderzijds zou de EU vluchtende Oekraïners welkom moeten heten, ja wir schaffen das.
Gaat allemaal niet gebeuren natuurlijk.

Ik keek eerder deze week naar de eerste uitzending van ON. Ik wil er niet teveel woorden aan vuil maken, het is allemaal rechtsradikaal tonggedruis. En o, wat zijn Karskens en de zijnen, Baudet met zijn trawanten voorop, solidair met Poetin. Het is gewoon beschamend om te zien hoe snotneuzen van 'politici' erop los fabuleren en liegen en een beeld schetsen van Rusland dat werkelijk haaks staat op wat de contemporaine geschiedenis ons geleerd heeft. Denkt u vooral goed na, het is niet voor niets dat juist de populistische partijen als PVV en FvD weglopen met Poetin. In hun ogen is Poetin een politicus die staat voor conservatieve waarden en nationalisme. En vergeet niet, hun grote held Trump noemt Poetin zelfs een genie! Betere voorspraak is nauwelijks denkbaar.

Dit is een intens treurige en inktzwarte dag.

Geen opmerkingen: