donderdag 10 februari 2022

Ik sta niet alleen

 

Meerdere keren uitte ik mijn ongenoegen over het rapport van Arno Visser (hij schreef het rapport samen met Paul Frissen en Kitty Nooij) over de Limburgse bestuurscultuur. In de NRC van 9 februari een uitgebreid commentaar van Klaartje Peters op datzelfde rapport. Peters is bijzonder hoogleraar lokaal en regionaal bestuur aan de Universiteit van Maastricht. 


Peters stoort zich aan de opvatting van de onderzoekscommissie dat het in Limburg niet erger is dan in andere provincies. Zij merkt op dat de commissie helemaal niet was gevraagd een vergelijkend onderzoek te doen, dat er geen enkele bewijsvorming voor de mening van de commissie wordt aangedragen en tot slot dat het feit dat het elders even slecht zou zijn, geen argument is om soortgelijke verwijten aan het adres van Limburg dan maar terzijde te schuiven.

Peters laat geen spaan heel van het rapport van Visser c.s. en en passant stoort zij zich terecht aan de vergoelijkende titel daarvan: Engelen bestaan niet. En ook Peters stoort het in extreem hoge mate dat de commissie een frontale aanval op de pers opent. Zij sluit haar artikel af met de volgende woorden: "Het is ergerniswekkend en triest dat een onderzoek dat had moeten bijdragen aan een eerlijk beeld van de bestuurscultuur in Limburg, om onbegrijpelijke redenen wordt gebruikt om de problemen onder het kleed te vegen. Opgeruimd staat netjes. In Limburg kan iedereen weer rustig gaan slapen".

Geen opmerkingen: