dinsdag 12 juli 2022

Het moreel kompas van Neelie Kroes

 

Ik was wel een fan van Neelie Kroes, niet altijd weliswaar maar door de bank genomen: ik mocht die vrouw wel. Nu heeft het er alle schijn van dat ze zich in strijd met EU-regels heeft opgeworpen als lobbyist voor Uber. Hoewel het bewijs overstelpend lijkt te zijn moeten we wel voorzichtig blijven. Laat eerst maar eens bewezen worden dat ze inderdaad te vroeg aan het lobbyen sloeg voor die club. Ze kreeg er twee ton per jaar voor lezen we in een helder artikel in de Volkskrant van vandaag.

De zoals altijd voortreffelijke Sheila Sitalsing weidde haar column van vandaag aan deze onverkwikkelijke affaire. Ze gaat met name in op de standaardreactie van hotemetoten die in de pers aan de kaak worden gesteld. Ze jammeren meteen over een heksenjacht. Dat uitgerekend een vrouw als  Neelie Kroes, die ik toch hield voor een beschermvrouwe van de democratie, zich aan dit huilie huilie gedrag bezondigt is een bittere tegenvaller.

Jaren geleden las ik eens een zeer verhelderend interview met de hyperkapitalisten van Uber en Air BnB. Kroes was al in de tijd dat zij Eurocommissaris was een groot voorstander van bedrijven als Uber en AirBnB. Het waren de voorlopers van de deeleconomie en ze omarmde die ideeën kritiekloos. Daarbij ging met name Kroes - en dat is toch zeer opmerkelijk - geheel voorbij aan het feit dat deze hyperkapitalistische ondernemingen elke vorm van concurrentie buitensloten en onmogelijk maakten, zich geen zier aantrokken van de belangen van burgers die via hun platform werkten en die er geen geheim van maakten dat ze vakbonden het liefste zouden vernietigen. De NPO publiceerde een zeer vermelderend artikel over de deeleconomie. Via deze link vindt u nog genoeg andere achtergrondinformatie.

Gelukkig doen de main stream media hun werk naar behoren en het is een zegen dat de zogenoemde Uber-files nu zijn gelekt. Zodat we al diegenen die zich sterk hebben gemaakt voor deze kapitalistische roofdieren kunnen ontmaskeren. Trial by media? Ja, dat zal Neelie Kroes inmiddels wel hard van de daken schreeuwen. Ik zou zeggen, kom dan maar met onomstotelijk bewijs dat wat er in die Uber-files staat niet klopt. 


Geen opmerkingen: