zaterdag 30 juli 2022

Een pompstation met een leger

 

Na dertig jaar neemt de Amerikaan Kenneth Roth afscheid als directeur van Human Rights Watch HRW, dat hij zelf mede oprichtte, in 1978. Natuurlijk veroordeelt Roth de inval in Oekraïne door Rusland maar het werkelijke, ideologische gevaar, zegt hij, komt toch echt van China. En dan kont hij met een prachtige oneliner: "Rusland is feitelijk niet meer dan een groot pompstation met een leger". Vindt u dat niet fraai geformuleerd?

Roth vindt het westen hypocriet omdat het onder meest bizarre omstandigheden bereid is tot marchanderen. "We zijn zo geobsedeerd met kortetermijnwinst en goedkope producten dat we kennelijk bereid zijn ons politiek systeem ervoor op te geven". Kijk naar de orde loper die voor  Mohamed bin Salman in de EU wordt uitgerold. Wij hebben geen morele principes, we willen alleen maar goedkope olie, aldus Roth. En we laten ons binnen de EU-grenzen chanteren door Orban en Kaczyński .

En kijk eens, zegt hij, naar hoe de EU 'opvang in de regio' misbruikt als argument om vluchtelingen tegen te houden. "Als we opvang in de regio zouden uitvoeren, zou Spanje Marokkanen moeten verwelkomen, Italië vluchtelingen uit Libië en Frankrijk vluchtelingen uit Algerije. Maar die asielzoekers zijn geen witte christenen. Met het regio-argument wordt een asielpolitiek verdoezeld die is gebaseerd op racisme en islamofobie".

Oekraïners helpen we zonder blikken of blozen en we komen niet eens op het idee hen ervan te beschuldigen dat ze onze banen inpikken maar instromers uit andere landen, daar moeten we niets van hebben. Europa is niet vol, Europa is alleen maar vol voor bepaalde mensen met de verkeerd huidkleur of religie, aldus Roth. Dat een land vol zou zijn is een puur racistisch argument. Realpolitik daarentegen confronteert ons met een geheel andere werkelijkheid. Het geluid van mensen als Roth wordt veel te weinig gehoord, laat staan serieus genomen.

Geen opmerkingen: