vrijdag 22 juli 2022

Museum Arnhem, nieuwbouw stelt enigszins teleur

 

Er is veel fraais te beleven in het Museum Arnhem. De centrale hal met het leuke zeshoekige koepeltje is nu helemaal voor het museumcafé gereserveerd en bovenin is een op zich fraaie lichtsculptuur opgehangen. De rest van het museum heeft een grondige herindeling ondergaan en dat heeft in mooie nieuwe tentoonstellingszalen geresulteerd. Het ontwerp is van Benthem Crouwel Architects uit Amsterdam.

Dan is er een compleet nieuwe vleugel aan het museum gebouwd en ook hier zijn ruime, lichte expositieruimtes gecreëerd. De grote expositiezaal die hier is ondergebracht werd wel prompt veel te vol gezet. De curatoren hebben verschillende exposities ingericht volgens een aantal thema's en het siert het museum dat men vooral op zoek is gegaan naar de samenhang binnen die thema's. Het thema klimaat werd bijvoorbeeld getoond samen met werk van magisch realisten en Jan Mankes, waarbij van de laatsten vooral stillevens met dode vogels getoond werden. Heerlijk hoeveel ruimte Jan Mankes kreeg toebedeeld, nog altijd een van de mooiste ne meest ontroerende schilders die Nederland heeft voortgebracht. Ronduit teleurstellend vond ik dat het Museum het niet langer nodig vond aan te geven waarvan een werk gemaakt is: olie op canvas, gemengde techniek, foto et cetera, tamelijk basale informatie waar ik persoonlijk toch prijs op stel. Maar de nieuwe directie vond dat kennelijk passé en dat is jammer.

De nieuwe vleugel leek ook nog een verdieping te hebben die met een brede trap toegankelijk was gemaakt maar mee dan een stofzuigende vrouw was hier niet te bewonderen. Ja, in het gras zouden afdrukken van vliegtuigen uit de oorlog te bewonderen zijn maar wij hebben ze niet kunnen waarnemen. De beeldentuin rondom het museum en de nieuwe aanbouw is ronduit fraai en heeft maar een nadeel: te klein. Maar er is simpelweg niet meer ruimte.


De totale verbouwing van het Museum Arnhem is zonder meer geslaagd. Architectonisch valt de uitbouw bij nader inzien wat tegen, biedt minder dan het bij de eerste blik van buitenaf leek aan te dienen. Maar een kniesoor die erover struikelt. Het zal ook een kwestie van budget geweest zijn. Dit sterk vernieuwde museum is een aanwinst voor de stad die zich de laatste jaren toch al aan het heruitvinden is. De stad is in vele opzichten een stuk aantrekkelijker en fraaier geworden.


Wat ronduit verheugend was: het was druk in het museum en het publiek was zeer divers, ook veel jongere mensen en aardig wat kinderen, die zich best leken te vermaken. Dat is de bedoeling van een museum en in Arnhem zijn ze daar kennelijk goed in geslaagd. Ga er maar eens kijken, u zult u niet vervelen!

Geen opmerkingen: