vrijdag 22 juli 2022

Nog meer incompetentie: de opvang van vluchtelingen

 

Als je moet vluchten en tegelijkertijd Oekraïner bent, verkeer je weliswaar in betreurenswaardige omstandigheden maar word je overal in Europa met respect en egards ontvangen en geholpen. Als je vluchteling en niet-Oekraïner bent ben je, in ieder geval in Nederland, dubbel in de aap gelogeerd. 


Kabinet en gemeenten maken eindeloos ruzie met elkaar, de gemeenten hebben nu een ultimatum gesteld en weigeren iedere medewerking om vluchtelingen aan een beschaafd en passend onderdak te helpen. We zien vluchtelingen in Ter Apel in de open lucht slapen, in Nederland, anno 2022!

De kern van het probleem zit hem in het fait dat men hier besloten heeft tot grootschalige opvang. En dat kan ertoe leiden dat een klein plaatsje in de Noordoost polder, dat al een opvangcentrum heeft van meer dan duizend vluchtelingen, gewoon een tweede centrum in de maag gesplitst krijgt. Meer vluchtelingen dan oorspronkelijke inwoners.

Die keuze  voor grootschalige opvang is fundamenteel fout, zowel bezien vanuit het belang van de vluchtelingen als vanuit het belang van de opvangende gemeenten. Laat alle gemeenten maximaal 1% van hun inwoneraantal (met een absoluut maximum om te voorkomen dat de grote steden te grote aantallen moeten opvangen) aan vluchtelingen in hun midden opnemen. Vermoedelijk kost dat meer dan grootschalige opvang maar de voordelen zijn dermate evident dat men er geen seconde over zou moeten twijfelen. 

Dat besef is helaas nog niet overal doorgedrongen. Nu gaat de verantwoordelijk staatssecretaris (die ik toch echt voor een fatsoenlijke vent houd) onderzoeken of we die vluchtelingen niet op kunnen sluiten op een boot die dan ergens uit de kust ligt te dobberen. Kunnen die vluchtelingen lekker nergens heen en zijn ze niemand tot last! Dit is een doodlopende weg die ons alleen maar steeds verder van de beschaving wegvoert. We moeten ons diep schamen! Terwijl de oplossing voor de hand en het oprapen ligt!

Geen opmerkingen: