zaterdag 6 augustus 2022

Charlatan Jeff Koons vond de overtreffende trap

 

De Amerikaan Jeff Koons is een man met een fijne neus voor publiciteit en het esthetica-gevoel onder de jetset. Na wat escapades met een Italiaanse pornoactrice maakte hij Bambi-achtige dierfiguren van verschillende metalen en telkens weer wordt hij binnengehaald als een groot kunstenaar en krijgt hij ruime aandacht van de kunst- en cultuurkaternen van alle grote dagbladen hier te lande maar ongetwijfeld ook ver over ónze landsgrenzen. Ik vind het best als men Jeff Koons een kunstenaar wil noemen, ik vind het altijd wel weer leuk nieuw werk van hem te zien. Het is wel grappig en in zekere zin ook creatief. Maar telkens weer zie ik toch eerst en vooral de beleggingswaarde van zijn creatieve geest. Voor mij heeft het werk van Koons vrijwel niets met kunst van doen. De nieuwe kleren van de keizer, dat is het eigenlijk.  

Nu heeft deze slimme zakenjongen iets nieuws bedacht: hij gaat 125 globes van 2,5 cm doorsnee maken die ieder een andere fase van de maan voorstellen en in ieder bolletje wordt de naam aangebracht van "mensen die dingen gepresteerd hebben die inspirerend zijn voor onze samenleving". Die beeldjes worden vervolgens met een SpaceX raket naar de maan gebracht en de beeldjes blijven - aldus Koons - voor eeuwig op de maan staan. Koons ziet het als zijn taak "om betekenis te geven op een grote schaal".


De beeldjes kosten twee miljoen dollar per stuk dus deze handel levert hem in één klap 250 miljoen dollar op. Het vervoer naar de maan zal ook een lieve duit kosten maar ik vermoed toch zo dat de bankrekening van Jeff Koons flink gespekt gaat worden met deze slimme verkooptruc. Koons is en blijft in mijn ogen een charlatan, hij weet wat goed verkoopt is is gehaaid in de marketing van het product Koons. Wat hij maakt is aardig en soms leuk maar voor de rest is het gewoon handel. Niets mis mee, maar met kunst heeft het niet van doen. Speeltjes voor de superrijken, hebbedingetjes voor de happy één procent van de wereldbevolking die alle geld, vermogen en politieke macht in handen hebben.

Geen opmerkingen: